AUCKLAND - Frankrijk heeft voor de derde keer in de historie de finale van het WK rugby bereikt. In de halve eindstrijd in Auckland werd Wales met 9-8 verslagen. 

De tegenstander van Frankrijk komt uit de confrontatie tussen gastland Nieuw-Zeeland en Australië, die zondag tegenover elkaar staan. De finale is een week later.

Wales begon goed aan de wedstrijd, nam snel een 3-0 voorsprong, maar kreeg snel daarna een grote tegenslag te verwerken toen aanvoerder Sam Warburton met rood naar de kant moest.

Met een man meer leek Frankrijk eenvoudig orde op zaken te stellen. Door benutte penalty's werd de achterstand omgebogen in een 9-3 voorsprong.

Spanning terug

Met nog twintig minuten te spelen keerde de spanning plotseling toch weer terug. Mike Phillips maakte de enige try van de wedstrijd en tekende daarmee voor vijf punten.

De conversie werd echter gemist. Toen Leigh Halfpenny vervolgens ook nog een penalty onbenut liet, was de gelukkige zege voor Frankrijk alsnog een feit.

De Franse rugbyers kunnen volgende week zondag voor het eerst de wereldtitel pakken. In 1987 en 1999 werd in de finale van respectievelijk Nieuw-Zeeland en Australië verloren. De afgelopen twee WK's eindigde Frankrijk als vierde.