AMSTERDAM - De Nederlandse golfers kunnen vooralsnog geen indruk maken op de Portugese Masters, een toernooi uit de Europese Tour. Alleen Robert-Jan Derksen wist zich in de tweede ronde te verbeteren ten opzichte van de openingsdag.

Maarten Lafeber, die sterk aan het toernooi was begonnen, viel vrijdag ver terug.

Lafeber opende met een 66, Joost Luiten met een 67 en Robert-Jan Derksen met een 69. Floris de Vries had problemen met de putter en kwam op een 72 uit.

Op dag een van het met 2,5 miljoen euro gedoteerde toernooi bleven liefst 96 van de 125 overgebleven spelers – Graeme Storm trok zich terug – onder par. In totaal 66 deelnemers scoorden onder de 70.

Van de de vier Nederlanders speelde alleen Robert-Jan Derksen goed genoeg om in de zestig te scoren. Hij steeg in het klassement, maar dat gold niet voor de andere drie.

Luiten

Luiten speelde de tweede ronde in 71 slagen. De Bleiswijker - gestart op tien - birdiede dertien, maar maakte een double bogey op de vaak verraderlijke par-4 achttiende. Hij herstelde de schade min of meer met birdies op de par-'5en van zijn tweede negen: drie en vijf.

Luiten, die hier vorig jaar gedeeld tweede werd, stond met een totaal van 138 (-6) bij het tekenen van zijn kaart net in de top-30. Hij zal waarschijnlijk nog wel meer terrein moeten prijsgeven.

Derksen maakte vijf birdies (op tien, dertien, zeventien, drie, zes en acht) en een bogeys op achttien en zeven. Dat leverde de speler uit Blaricum een 68 en een totaal van 13, zeven onder par, op.

Lafeber speelde de eerste negen in level par: drie birdies, een bogey plus - op de korte zesde - een double bogey. Na de turn maakte de inwoner van Orlando birdies op dertien en vijftien en bogeys op elf en zestien.

Met een 72 bleef Maarten Lafeber op zes onder staan (zes onder par).

De Vries redde het niet. In zijn eerste optreden in het Portugal Masters kwam hij twee keer tot een 72. Een totaal van 144 (levell par) is niet voldoende om de cut te halen. De kwalificatiescore komt zo goed als zeker op 139 (-5) te liggen.

Vrijdag maakte de debutant op de Europese Tour drie birdies en drie bogeys - net als in de eerste ronde.

Khan koploper

Leider-in-het-clubhuis is de vaak onvoorspelbare Simon Khan. De Engelsman had niet meer dan 66 slagen nodig voor de tweede ronde en dat bracht hem op een totaal van 131, dertien onder par. Dat is een slag beter dan de Chileen Felipe Auguilar en Luitens flightgenoot Rhys Davies.