ERMELO - Het bobsleeteam van Edwin van Calker heeft in de Tsjech Ivo Danilevic een baancoach gevonden voor komend seizoen.

Danilevic veroverde in 2007 in Cortina de Europese titel in de tweemansslee. De Tsjech beëindigde zijn loopbaan na de Olympische Spelen in Vancouver (2010).

Van Calker en zijn team vallen niet onder Team NL, het project van de Bob en Sleebond Nederland (BSBN).

''We wilden een coach met ervaring en kennis en hij moest zelf in de slee hebben gezeten. Danilevic past in dat profiel. Hij kan ons helpen richting topprestaties'', zei Van Calker vrijdag bij zijn presentatie voor komende winter.

Wereldbekerseizoen

Van Calker begint het seizoen in november met twee Europacupwedstrijden om daarna begin december in het Oostenrijkse Igls het wereldbekerseizoen in te stappen.

Het eerste deel van de wedstrijden werkt hij af met remmers Sybren Jansma, Yannick Greiner, Jeroen Piek en Cesar Gonzales. Voor het deel na de jaarwisseling komen ook Arnold van Calker en Arno Klaassen in aanmerking.

Onheilsplek

Voor het eerst sinds zijn dramatische optreden bij de Winterspelen in 2010 keert Van Calker komend seizoen terug op de 'onheilsplek' in Whistler. Het Canadese ijskanaal vormt eind januari 2012 het toneel van een wereldbekerwedstrijd.

''We hebben er binnen het team wel over gehad of we het moesten doen'', zei Van Calker vrijdag bij zijn vooruitblik op het seizoen.

De Nederlandse bobpiloot besloot tijdens de Winterspelen niet te starten in de viermansrace. Op de gevaarlijke baan in Whistler was bij het rodelen al een dode gevallen en Van Calker voelde zich na de wedstrijden in de tweemansslee te onzeker om ook in de grote bob af te dalen.

Het kwam de bobsleeër op een stroom aan kritiek te staan, zelfs vanuit zijn eigen bond en sportkoepel NOC*NSF.

Geldprobleem

Afgelopen seizoen maakte Whistler ook deel uit van het wereldbeker, maar ontbrak Van Calker noodgedwongen omdat hij het geld niet had om met zijn team de wedstrijden in Amerika en Canada te doen. ''Ik had vorig seizoen helemaal niets meer toen ik begon. Al mijn rekeningen waren leeg.''

Met de steun van hoofdsponsor Lowergy Concepts kan en gaat Van Calker in elk geval zijn loopbaan voortzetten tot en met de Olympische Spelen van Sotsji (2014). Vanaf dit seizoen werkt hij met zijn team weer alle belangrijke wedstrijden af, dus ook Whistler.

Op de Canadese baan maakte Van Calker een jaar voor de Winterspelen een zware crash met de viermansslee. Dat speelde mee in het besluit de viermansslee in de berging te laten staan.

Tweemansbob

''In Whistler doen we alleen de tweemansbob. Twee weken later zijn de WK in Lake Placid. Dan moet de viermansbob in perfecte staat zijn. De baan zou inmiddels zijn aangepast. Dat gaan we maar eens onderzoeken.''

Ook voor remmer Sybren Jansma wordt het optreden in Whistler bijzonder. Hij zat bij Van Calker in de tweemansslee tijdens de Spelen. ''Het zal zeker vreemd zijn daar terug te keren. Het was toen de wedstrijd van mijn leven en de teleurstelling was groot. Inmiddels ligt dat allemaal ver achter ons.''