LANDGRAAF - Nicolien Sauerbreij is haar snowboardseizoen met gemengde gevoelens begonnen. De Amsterdamse kwam donderdag in actie in Landgraaf, waar de eerste wedstrijd van het World Cup-seizoen werd gehouden.

Met een goede eerste run in de voorrondes leek ze opweg naar de finales. Eerst moest echter nog de tweede run worden afgewerkt. Hierin gleed ze wat uit, waardoor de snowboardster zichzelf min of meer uitschakelde.

"Ja, het leek de goede kant op te gaan, maar toen ging het mis." Sauerbreij haalt haar schouders op. Dit was geen goed begin van het seizoen, vooral niet omdat de snowboardster zichzelf dit jaar het doel gesteld heeft om het verder te schoppen op het evenement in Limburg.

Van de acht keer dat ze bij de World Cup in Snow World gestart is, heeft ze deze stop slechts twee keer op haar naam kunnen schrijven. Dit jaar wilde ze zorgen dat het beter ging. Niet alleen voor zichzelf, maar vooral voor de mensen van de organisatie, die haar door dik en dun gesteund hebben.

Ritme

Maar wat gebeurde er nu eigenlijk? "Het gaat zo snel", zegt Sauerbreij. "Je bent in een goed ritme bezig, waarbij ik op dat moment dacht: dit voelt goed, het ritme kan zelfs worden opgevoerd. Op een gegeven moment drukte ik mijn hak in de sneeuw, maar ik had mijn lichaamspositie niet helemaal zoals het zou moeten."

"Ik stond daardoor in de verkeerde hoek voor de volgende bocht. Toen gleed ik ietsjes weg, de zachte sneeuw in en dat kost seconden. Daardoor moest ik heel veel moeite doen om überhaupt weer tot mijn parcours te komen en dan weet je eigenlijk wel hoe laat het is."

Frustrerend

Tijdens de voorrondes wist de snowboardster echter wel erg goed te presteren. Hier reageert ze echter laconiek op. "Ik weet zelf hoe belangrijk het eigenlijk is om twee keer een goede run neer te zetten, met name hier. Daarna gaat het pas beginnen."

"Waar heel veel mensen waarschijnlijk dachten dat ik het in the pocket had, dacht ik zelf juist 'no way'. Ik vind het nu nog veel frustrerender dat het niet gelukt is dan de keren hiervoor, omdat ik het gevoel had dat alles klopte."

Belangrijk

"Dat was juist waarom ik op alle punten scherp moest blijven. Maar toen ik gisteren op de massagebank lag, voelde ik me eigenlijk zo goed. De training, de hele voorbereiding hier naar toe: alles klopte. Dat liet ik wel zien in de eerste run, alleen alles moet blijven kloppen."

"Men kijkt uiteindelijk naar het eindresultaat. Maar voor mijzelf, als ik gewoon kijk naar zo'n eerste run… Die geeft aan waar je staat en dat is wel heel belangrijk", aldus Sauerbreij.

Nadenken

Ondanks de teleurstelling in Landgraaf, heeft deze wedstrijd Sauerbreij dus wel stof tot nadenken gegeven. Aan het begin van dit seizoen gaf ze aan dat ze op basis van dit jaar zal bepalen of ze deel zal nemen aan de Olympische Spelen in Sotsji.

"Dat slalom nu olympisch is geworden is absoluut een enorme pré. Ik denk er zeker over na, maar het seizoen is nog lang. Vooral het reizen maakt het zwaar. Dat soort momenten zorgen er voor dat je aan het einde van het seizoen van voren niet meer weet dat je van achteren leeft."