De kaarten zijn geschud. Nu de laatste EK-kwalificatieronde erop zit, weten we welke twaalf landen zeker zijn van het eindtoernooi in Oekraïne en Polen en welke acht landen in november nog een laatste kans krijgen.

Ik zal het maar meteen zeggen: ik ben teleurgesteld. Elke kwalificatiereeks hoop ik weer op een verrassing.

Een groot land dat moet rouwen na het mislopen van een eindtoernooi. En elke keer kom ik weer bedrogen uit.

Vooral Frankrijk speelt geregeld met me. Ze verliezen tussendoor een potje, spelen een paar keer gelijk, geven me hoop. Maar nee hoor, de vriendelijk Fransen zijn er ook komende zomer gewoon bij. Merci.

Exotisch

Ik houd van exotische verrassingen. Niks leukers dan in de eerste week van een WK naar de wedstrijden van Nieuw-Zeeland, Angola of Trinidad & Tobago te kijken. Het is een keer wat anders. Ronaldo, Rooney en Messi zien we in een latere fase van het toernooi wel weer.

Daarom duimde ik dinsdag voor Armenië. Levon Hayrapetyan, Henrikh Mkhitaryan, Sarkis Ovsepyan, Henrikh Mkhitaryan. Ik zag de ‘Yantjes’ al schitteren in Polen en Oekraïne. Frank Snoeks die de namen in perfect Armeens zou uitspreken.

Helaas. Armenië verloor dinsdag van Ierland en redde het net niet. Gelukkig brachten Estland en Montenegro mij enige troost. Zij kunnen zich in november via de play-offs nog wel kwalificeren voor het EK.

Obscure website

Over een maand zal ik in een Estland-shirt achter de computer zitten. Op een of andere obscure website is hun barragewedstrijd vast via een livestream te volgen.

Maar om eerlijk te zijn: ik maak me geen illusies meer. Kroatië, Portugal, Ierland en Tsjechië zullen het wel redden. Misschien Turkije van 'Guus Gülük'. Je vraagt je bijna af waarom er überhaupt kwalificatiewedstrijden worden gespeeld.

De grootste verrassing na twee jaar kwalificatievoetbal is dat de middelgrote voetballanden Zwitserland en Servië er niet bij zijn op het EK. Maar om daar nu alinea’s over uit te gaan weiden.

Goed nieuws

En o ja, laten we de Belgen niet vergeten. Onze zuiderburen hebben het ook niet gered. Niks nieuws onder de zon dus.

Er is wel goed nieuws voor Vertonghen & co. Aan het EK 2016 in Frankrijk mogen 24 landen deelnemen, acht meer dan komende zomer.

Ik kan me er nu al op verheugen. Een druilerige dinsdagmiddag in de zomer van 2016. Heerlijk liggend op de bank, kijken naar België - Armenië.