GDANSK - De Nederlandse tafeltennissters hebben woensdag in het Poolse Gdansk voor de vierde keer op rij de Europese titel veroverd.

Oranje won in de finale van de landenstrijd met 3-0 van Roemenië. Voor Nederland speelden in de eindstrijd kopvrouw Li Jiao, Li Jie en Elena Timina.

Timina sleepte het beslissende punt in de wacht door in vijf games af te rekenen met Bernadette Szocs.

Timina had de nodige moeite met haar opponent, die de winst in de eerste twee games pakte. Timina herstelde zich echter en stelde de Europese titel overtuigend veilig: 9-11, 6-11, 11-4, 11-2, 14-12.

Sterke opening

Nederland opende ook al sterk in de eindstrijd dankzij Li Jiao, die Daniela Dodean met 3-0 aan de kant zette: 11-7, 11-7, 11-5.

Li Jie kende meer moeite met Elizabeta Samara. Jie keek na drie games tegen een achterstand aan, maar nam daarna het heft in handen: 11-7, 2-11, 8-11, 13-11, 11-3.

Ongekende zegetocht

De tafeltennisvrouwen begonnen onder aanvoering van kopvrouw Li Jiao in 2008 aan hun ongekende zegetocht op het Europees kampioenschap. Nadat het team in 2009 ook het goud pakte, leverde Oranje vorig jaar reeds een unieke prestatie door de trilogie te voltooien.

Destijds versloeg Nederland Roemenië in de finale met 3-1. In Gdansk was de druk op de vrouwen van bondscoach Chen Zhibin hoog, maar de ervaren speelsters kwamen tijdens deze titelstrijd slechts eenmaal in de problemen.

Wankelen

In de poulefase verloor alleen reserve Britt Eerland een potje, de rest werd allemaal gewonnen. Nadat in de kwartfinales Spanje met 3-0 opzij werd gezet, brachten de Hongaarse vrouwen Oranje aan het wankelen.

De tafeltennissters kwamen met 2-1 achter, maar wonnen uiteindelijk toch met 3-2. In de finale bleek vervolgens dat het jonge Roemeense team niet kon voorkomen dat Nederland de vierde titel in successie greep.