ZOETERMEER - Voor Nicolien Sauerbreij gaat donderdag bij de World Cup parallelslalom in Landgraaf een belangrijk seizoen van start.

De olympisch kampioene van Vancouver beslist na de winter van 2012 of zij haar titel tijdens de Spelen van Sotsji in 2014 gaat verdedigen.

"Aan het eind van het seizoen maak ik de balans op met alle positieve en negatieve punten en dan neem ik de beslissing of ik doorga", blikte de 32-jarige snowboardster vooruit op de nieuwe wereldbekercyclus.

Sauerbreij geeft aan dat het resultaat niet leidend zal zijn, hoewel het wel één van de drie  criteria voor haar is. Vooral fitheid en motivatie zullen van doorslaggevend belang zijn.

"Ik ben in ieder geval goed door de zomer gekomen en verschijn nu ook beter aan de start in Landgraaf", verwijst de olympisch kampioene naar het, ondanks haar zilveren WK-medaille, moeilijke afgelopen seizoen.

Toegeven

Na het behalen van het goud in Vancouver brak voor Sauerbreij een drukke periode aan.

"Ik dacht goed bezig te zijn, maar terugblikkend kan ik alleen maar toegeven dat ik mezelf voorbij liep. De boog is echt te lang gespannen geweest. De afgelopen tijd heb ik veel meer 'nee' tegen dingen gezegd, dat heeft geholpen."

Het zal dus vooral aan de motivatie liggen of Sauerbreij ook na het komende seizoen nog doorgaat. "Ik heb nog altijd ontzettend veel passie voor deze sport.”

"Van het voorjaar was er wel een dipje toen ik in mei alweer langzaam aan het nieuwe seizoen begon. Toen dacht ik bij mezelf 'nu alweer, dat is snel'. Maar door mijn training iets om te gooien was ik die zo weer te boven."

"Dat zit ook een beetje in het aard van het beestje. Zolang ik een uitdaging in deze mooie sport zie, ga ik door", licht het trainingsbeest toe.

Voordeel

Het feit dat er op de slalom het komende jaar geen absoluut piekmoment als de Spelen of een wereldkampioenschap is, werkt volgens de snowboardster in haar voordeel met het oog op de belangrijke beslissing na het seizoen.

"Ik kan de focus echt op de wereldbeker leggen. Het brengt ook iets minder druk met zich mee waardoor ik denk dat ik een goede afweging kan maken. Ik wil mijn beslissing juist niet laten afhangen van een enkel resultaat."

Of de eerste wereldbekerwedstrijd van het jaar in het overdekte SnowWorld in Landgraaf een goede resultaat oplevert voor Sauerbreij, valt nog maar te bezien. Slechts twee van haar vorige acht deelnames leverden een acceptabel resultaat op. "Geen indrukwekkend gemiddelde", beaamt de Amsterdamse met een glimlach.

"De wedstrijd in Landgraaf is technisch gezien moeilijk. Je kan er geen fouten maken. Op een steilere piste kan je altijd nog iets terugkomen, daar is dat niet mogelijk. Ik zou er wel graag eens willen winnen, vooral voor alle mensen die de wedstrijd mogelijk maken", besluit Sauerbreij.