TOKIO - De turners van China hebben woensdag bij de WK turnen in Tokio de landenfinale gewonnen. De Chinezen, regerend olympisch kampioen, pakten daarmee voor de vijfde keer op rij de wereldtitel.

Lang leek Japan een einde te maken aan de Chinese hegemonie. Maar op het slotonderdeel, de rekstok, faalde zowel Yusuke Tanaka als Kohei Uchimura, nota bene de beste twee rekturners in de kwalificaties. Japan bleef nog net tweede, één honderdste voor de Verenigde Staten.

De climax was ontnuchterend voor de toeschouwers in het Tokyo Metropolitan Gymnasium. Op het moment dat Tanake uit de rekstok viel, was de opdracht voor Uchimura eigenlijk al onbegonnen werk.

Met op vloer voor de Chinezen nog olympisch kampioen Zou Kai, moest de Japanse vedette sowieso een verschil van meer dan een punt goed maken. Toen Zou met 15,6 van de mat stapte wist Uchimura helemaal genoeg. Een val kostte Japan nog bijna het zilver.

Rekstok

Aandachtig toeschouwer Epke Zonderland zag de Chinezen uitblinken aan de rekstok. Zhang Chenglong, de man die hem in Rotterdam van het goud afhield, kwam tot een score van 16,200, ruim een punt hoger dan zijn optreden in de kwalificaties.

Zou Kai, de wereldkampioen op rek van 2009, realiseerde 15,933. Beiden turnden een oefening met een hoge moeilijkheidsgraad van 7,6. Zonderland wil zondag in de finale een zogenoemde D-score van 7,8 realiseren.