AMSTERDAM - Tweevoudig olympisch roeikampioen James Cracknell verwacht veel van de Olympische Spelen in 'zijn' Londen. "Je kunt er niet aan ontkomen. Het verandert niet alleen de stad, maar het hele land in de maanden rondom het evenement."

"Het gaat echt fantastisch zijn om in die periode in Londen te wonen", vertelt Cracknell in een interview met NUsport.

"Ik denk niet dat men zich goed realiseert wat hen allemaal te wachten staat."

De Britse ex-roeier maakte zelf de Spelen van Atlanta, Sydney en Athene mee. Zowel in Australië als in Griekenland wist hij beslag te leggen op een gouden medaille.

Zwaargewond

Dat Cracknell de Spelen van Londen (als toeschouwer) meemaakt is een klein wonder te noemen. De 39-jarige atleet raakte een jaar geleden zwaargewond toen hij tijdens opnames voor zijn programma Race Across America op de fiets door een vrachtwagen van de snelweg werd gereden en zwaar hersenletsel opliep.

"Ik mag nog van geluk spreken", blikt Cracknell terug op het ongeluk. "Ik heb mensen ontmoet die een stuk ernstigere verwondingen hebben opgelopen terwijl zij op een lagere snelheid zijn geraakt. Ik kan gelukkig weer volledig zelfstandig functioneren."

Het geluk bij een ongeluk voor de Brit was dat de aanrijding in de buurt van een ziekenhuis plaatsvond waar de doktoren meteen de beslissing namen om een traumahelikopter in te zetten.

Veel pijn

Er waren 21 hechtingen nodig om zijn hoofd weer dicht te krijgen, maar de echte schade zat van binnen. Zijn hersenen knalden vol tegen de pan aan waardoor hij geruime tijd moeite had met herkennen van mensen en plaatsen. Zelfs zijn karakter veranderde naar eigen zeggen door de harde klap.

"Volgens mijn vrouw is een bepaalde twinkeling die eerst in mijn ogen zat nu verdwenen", legt Cracknell een jaar na dato uit. "Dat doet haar veel pijn. Daarentegen praat ik nu veel meer dan voor het ongeluk, terwijl ze vroeger steeds klaagde dat ik te weinig zei."

"Maar ik heb het ongeluk en het letsel nooit als excuus willen gebruiken voor de verandering in mijn gedrag. Het is iets dat nu eenmaal gebeurd is. Hoe dat je leven beïnvloedt is echter iets dat je wél onder controle hebt. Ik denk dat het belangrijk is om positief in het leven te blijven staan en proberen de draad zo goed mogelijk weer op te pakken.”

Poolgebied

De tweevoudig olympisch kampioen, die zich na het beëindigen van zijn roeicarrière stortte op de extreme sporten, gebruikte na het ongeluk een extreme fietswedstrijd door het poolgebied van Alaska om fysiek en vooral mentaal weer terug te komen op het niveau van voor het ongeluk. Discovery Channel besloot hem daarbij te volgen.

"Ik wilde aan mijn familie, aan mijn doktoren en vooral aan mijzelf bewijzen dat ik weer doelmatig naar een dergelijke intensieve beproeving kan toewerken. Daarnaast wilde ik laten zien dat een een zwaar ongeluk niet hoeft te betekenen dat je leven stopt."

"Bovendien is het toewerken naar de wedstrijd en de wedstrijd zelf een duidelijk meetpunt voor me geweest. Iets waaraan ik kon afzien hoe ik ervoor stond."

Complex

"Bij hersenletsel is het herstel zeer complex en voor iedereen anders. Het is echt niet te vergelijken met het helingsproces van een gebroken bot ofzo. Het brein is een complex iets, zelfs het mijne."

Discovery Channel zendt vanaf eind september een trilogie uit over James Cracknell waarin zowel het ongeluk als zijn deelname aan de extreme wedstrijd in Alaska ruim aan bod komt. De eerste uitzending is op 28 september om 22.00 uur.

Bekijk de trailer