HILVERSUM - De Engelsman Simon Dyson heeft voor de derde keer in zijn loopbaan het KLM Open gewonnen.

De 33-jarige prof eindigde zondag na een spannende slotdag op de Hilversumsche op een totaal van 268 slagen, twaalf onder par.

Dyson won het KLM Open ook in 2006 en 2009, toen het toernooi werd afgewerkt in Zandvoort. Hij verdiende driehonderdduizend euro met de zege.

Zijn landgenoot David Lynn, ook al eens winnaar van het KLM Open, eindigde op de tweede plaats met één slag meer.

McIlroy

De Noord-Ierse vedette Rory McIlroy rukte dankzij een sterke slotronde op naar de derde plaats op twee slagen van winnaar Dyson. De Schot Gary Orr vergooide op de laatste hole met een bogey zijn laatste kans op de winst.

Lee Westwood, de Engelse nummer twee van de wereld, werd vijfde. Dat was één positie hoger dan Joost Luiten. De Nederlander kon zijn uitmuntende ronde op zaterdag (64) in de slotronde geen vervolg geven en deelde uiteindelijk met vijf anderen de zesde plaats.

Derksen

Robert-Jan Derksen belandde op de gedeelde twaalfde plaats en dat was zijn beste prestatie ooit in zeventien deelnames aan het Nederlandse evenement van de Europese Tour.

McIlroy was de gedroomde winnaar van de 92e editie van het KLM Open. Hij kwam als kersverse winnaar van de US Open en de nummer vier van de wereld naar Hilversum. Na een aarzelende start volgden twee prima rondes en kon hij zondag met kleine achterstand op de koplopers een serieuze gooi doen naar de titel.

De 22-jarige vedette deed het niet slecht met zes birdies, maar moest ook drie bogeys noteren en vaker dan hem lief was ballen uit de bunker slaan.

Zelfbewust

Orr en Lynn bleven lang de belangrijkste concurrenten van Dyson, die ondanks een grijze wolkenhemel met een zonnebril over de baan liep. De drie birdies op rij op de holes twaalf, dertien en veertien gaven Dyson duidelijk zelfvertrouwen.

Zelfbewust maakte hij zijn ronde af en leverde een kaart in van 66 slagen. De 44-jarige Schot Orr, al elf jaar zonder zege, brak pas op hole achttien. Lynn, de winnaar van 2004, had op die laatste hole nog kunnen stunten als hij een eagle zou hebben gemaakt. Het bleef bij een birdie, waarna Dyson zijn vuist kon ballen.