Zaakwaarnemers, technisch directeuren en spelers met een doorlopend contract kunnen eindelijk weer rustig slapen. De transfermarkt is gesloten. Welke eredivisieclubs likken na de doldwaze weken hun wonden?

1. FC Utrecht

Arme Erwin Koeman. Toen de trainer eind mei naar de Galgenwaard kwam, had hij nog een team met de potentie om in de top vijf te eindigen. Maar toen vertrokken na Michael Silberbauer en Tim Cornelisse ineens ook Ricky van Wolfswinkel, Dries Mertens, Kevin Strootman en Michel Vorm bij FC Utrecht.

Al die verkopen leverden de club in totaal 20 miljoen euro bruto en 16 miljoen netto op; geen enkele andere eredivisieclub verkocht deze transferzomer voor zoveel geld aan spelers. Alleen: slechts negen miljoen euro daarvan kon worden geherinvesteerd, omdat er verliezen uit voorgaande jaren moesten worden gedempt.

Salarisbudget

Bovendien bleek er na het halen van een Japanner en drie Zweden nog maar een zeer beperkte ruimte op het salarisbudget over. De door Koeman gewenste Geert Arend Roorda, Wesley Verhoek, Timothy Derijck en Jens Toornsta veegden een aanbod van Utrecht daarom resoluut van tafel.

Toornstra wilde later toch weer wel komen, maar toen was de vraagprijs van zijn werkgever ADO Den Haag al tot zúlke hoogten gestegen dat zijn komst wederom onhaalbaar bleek. Dus kreeg Koeman alleen Daan Bovenberg en Rodney Sneijder er nog bij.

Ondanks alles moet de trainer van zijn baas de play-offs om Europees voetbal halen. Ik wens hem daarbij veel succes. Hij zal het nodig hebben.

2. Roda JC

Technisch directeur Martin van Geel dacht de Limburgse club met een gerust hart achter te kunnen laten. Het transfervrije vertrek van de vedetten Willem Janssen (FC Twente), Pa-Modou Kah (Al Khor) en Anouar Hadouir (Alemannia Aachen) en de transfer van aanvoerder Davy De Fauw naar Zulte Waregem zou worden opgevangen met een hele rits nieuwelingen die merendeels al in een vroegtijdig stadium waren vastgelegd.

Van die rits nieuwelingen voldoet vooralsnog echter alleen Mark-Jan Fledderus. De rest van de Roda-rekruten schuttert bijna wekelijks of kweekt zitvlees op de bank. Doelman Przemyslaw Tyton wist dan ook niet hoe snel hij moest tekenen toen PSV hem in augustus een contract onder de neus schoof. Ach ja, dat kon er ook nog wel bij…

3. Excelsior

Direct na vorig seizoen verkasten met Jordy Clasie, Guyon Fernandez, Miquel Nelom en Kaj Ramsteijn vier sterkhouders naar Feyenoord, keerde sterspeler Geert Arend Roorda terug naar SC Heerenveen, ging aanvoerder Ryan Koolwijk met trainer Alex Pastoor mee naar NEC en vertrok Roland Bergkamp transfervrij.

Na drie wedstrijden in het nieuwe seizoen zag Excelsior vervolgens ook nog eens zijn nieuwe aanvoerder Daan Bovenberg vertrekken. Voor de in alle opzichten arme Kralingers zit er nu niets anders meer op dan uithuilen en opnieuw beginnen.

Lees ook welke clubs het beste uit de transferperiode kwamen