Zaakwaarnemers, technisch directeuren en spelers met een doorlopend contract kunnen eindelijk weer rustig gaan slapen.

De transfermarkt is gesloten. Welke eredivisieclubs mogen zich na de doldwaze weken rijk rekenen? NUsport behangt de winnaars van de transferzomer met goud, zilver en brons.

1. PSV

Technisch manager Marcel Brands zei in juni dat zijn club af moest van het stempel als kopende club. Vervolgens kocht hij voor meer dan 25 miljoen euro aan nieuwe spelers.

Maar wel pas nádat PSV voor veertien miljoen euro sterspeler Balazs Dzsudzsak aan Anzhi had verkocht en een kapitaalinjectie ter waarde van 48 miljoen van de gemeente had gekregen in ruil voor de grond onder het Philips Stadion.

Tandem

Na het halen van Kevin Strootman en Dries Mertens waren de Dzsudzsak-miljoenen al bijna op, maar niet getreurd: beide spelers bleken hun aankoopprijs de afgelopen weken meer dan waard. De soepel draaiende tandem van FC Utrecht fietst ook in PSV-shirt dwars door verdedigingen heen.

Georginio Wijnaldum moest even wennen aan dat nieuwe rood-witte shirt om zijn schouders, maar ook de door Sparta en Feyenoord opgeleide groeibriljant speelt er inmiddels al weken in. En steeds met ietsje meer glans.

Na de komst van Wijnaldum (5 miljoen euro) kondigde Brands aan dat hij alleen nog een spits nodig had, maar na de verkoop van Francisco Rodriguez aan VfB Stuttgart (2,5 miljoen euro) winkelde hij driftig verder.

Voldaan gevoel

Met verdediger Timothy Derijck (750.000 euro) en de van Roda JC gehuurde doelman Przemyslaw Tyton haalde hij defensieve zekerheid in huis en met Tim Matavz (6 miljoen euro) minstens vijftien goals per seizoen.

Met een voldaan gevoel kon Brands na het sluiten van de markt zijn auto in stappen, als een vrouw met volle kledingtassen na het winkelen. De 'td' bezorgde PSV zes aankopen uit de A-categorie, waar hij slechts één topspeler kwijtraakte. Tel uit je winst.

2. RKC Waalwijk

Toegegeven: ook ik tipte RKC aanvankelijk als degradatiekandidaat nummer één. Maar dat was nog vóórdat Evander Sno de oliedollars opzij schoof en bij de Brabantse promovendus tekende. En nog vóórdat RKC Geoffrey Castillion van Ajax huurde.

Met deze twee ferme knapen erbij zijn de Waalwijkers er letterlijk en figuurlijk een stuk sterker op geworden. Ook de van PSV gehuurde Jeroen Zoet, doelman van Jong Oranje, zou niet misstaan in de subtop.

RKC haalde zodoende voor een prikkie drie spelers op die eigenlijk te goed zijn voor de club, na eerst Derk Boerrigter aan Ajax te hebben overgedaan. De Brabanders bedongen bij de verkoop van de linksbuiten naast een transfersom van 550.000 euro ook het recht om de komende drie jaar een speler van Ajax te mogen huren. Slim gedaan.

3. Ajax

Oké, Theo Janssen heeft nog niet de vorm te pakken die hij vorig seizoen bij FC Twente etaleerde. Maar door de beste voetballer van de eredivisie van vorig seizoen bij de grootste concurrent weg te kapen, deelde Ajax al direct bij het openen van de markt een gevoelige tik uit.

Daarna werd de door de komst van Janssen overbodig geraakte Demy de Zeeuw snel voor 7 miljoen euro overgedaan aan Spartak Moskou en kwam met Kolbeinn Sightorsson de veelscorende en balvaste spits waarnaar Ajax al zocht sinds Luis Suarez in januari naar Liverpool vertrok.

Tweede doelpuntenmaker

Met Dmitri Boelikin haalden de Amsterdammers op de valreep zelfs nog een tweede doelpuntenmaker in huis. En dat nog wel transfervrij.

Ook positief: de goedkope Boerrigter ontpopte zich in zijn eerste weken al tot veelscorende revelatie, de veelgeprezen defensie bleef intact en de Zuid-Afrikaanse middenvelder Thulani Serero bewees in de voorbereiding een aanwinst voor de toekomst te zijn.

Enige zorg die rest in Amsterdam: gaat het vertrek van Maarten Stekelenburg naar AS Roma Ajax opbreken in de Champions League?

Lees ook welke clubs het slechtste uit de transferperiode kwamen