AMSTERDAM - Bradley Wiggins voelt zich sterk genoeg om zijn rode leiderstrui in de Ronde van Spanje tot en met de finish in Madrid te verdedigen. De Brit nam het tricot woensdag over van zijn ploeggenoot Chris Froome.

“De afgelopen dagen reed ik heel constant. Ik was sterk in de bergetappes en in de tijdrit. In deze vorm kunnen weinig klassementsrenners een succesvolle aanval op mij plaatsen. Joaquim Rodriguez is ertoe in staat en misschien Vincenzo Nibali”, zei Wiggins na de podiumceremonie.

“Natuurlijk is de ronde nog lang niet voorbij. Er komen nog twee, drie zware aankomsten bergop. Ik zal elke dag honderd procent moeten geven.”

Rolverdeling

Op de slotklim bepaalde Froome woensdag het tempo voor Wiggins, waarmee meteen de rolverdeling binnen het team duidelijk werd.

“We werken al de hele ronde volgens een bepaald plan”, hield Wiggins zich op de vlakte. “Zijn dag in de rode trui was een bonus voor de manier waarop hij rijdt.”

Anderhalve week geleden bij de start van de Vuelta verkeerde de Brit nog in het ongewisse over zijn vormpeil. “Je weet nooit hoe je terugkeert na een blessure. Ik hoopte op de top zes en beschouwde het podium als een droom. Fantastisch dat ik nu eerste sta."