DAEGU - Haar verschijning en wereldtitel op de 800 meter in Berlijn maakten twee jaar geleden een enorme storm los in de internationale atletiekwereld. 

Caster Semenya werd ongevraagd het middelpunt van een schaamteloze politieke, juridische en ethische discussie over haar geslacht en aanwezigheid in vrouwenraces.

Donderdag staat de Zuid-Afrikaanse opnieuw in de belangstelling, als in Daegu de vrouwen aan de 800 meter beginnen. ''Het wordt lastig om opnieuw wereldkampioen te worden'', keek ze vooruit naar de WK in het bloedhete Zuid-Koreaanse stad.

Uiterlijk

Twee jaar geleden kwam ze in Berlijn als grote favoriete aan de start. Semenya liep op 18-jarige leeftijd tijden die vele vragen opriepen. Haar mannelijke uiterlijk deed de rest.

De internationale atletiekfederatie en de Zuid-Afrikaanse bond maakten er vervolgens een potje van door met allerlei verklaringen te komen.

Semenya moest zich een geslachtstest laten welgevallen, waarvan de resultaten overigens nooit naar buiten zijn gekomen. De IAAF liet na allerlei onderzoeken alleen weten dat ze weer kon meedoen bij de vrouwen.

Rentree

Na elf maanden maakte ze vorig jaar juli met toestemming van de IAAF haar officiële rentree. Sindsdien mist ze echter de dominantie van daarvoor.

Waar ze in Berlijn wereldkampioene werd met het onwaarschijnlijk snelle 1.55,45, kwam ze dit jaar in dertien optredens slechts twee keer onder de twee minuten uit.

Inmiddels zijn haar collega's, ook de Nederlandse Yvonne Hak behoort tot haar concurrentes, gewend aan de aanwezigheid van de inmiddels twintigjarige Zuid-Afrikaanse.

Doel

''Het was niet eenvoudig terug te keren, nadat ik toestemming had gekregen aan wedstrijden deel te nemen'', gaf de schuchtere atlete voor Daegu aan. Ze laat zich weinig zien, schuwt de media waar ze kan. ''Mijn doel was weer aan de WK mee te doen. Nu ben ik er.''

In Zuid-Korea staat ze als titelverdedigster niet als favoriete aan de start. De Keniaanse Janeth Jepkosgei, wereldkampioene in 2007 en in Berlijn tweede achter Semenya, en de Russische Europese kampioene Marija Savinova maakten dit seizoen een betere indruk.

''De 800 meter is een gevaarlijke afstand. Het kan snel en langzaam gaan. Veel hangt ervan af hoe sterk je mentaal bent'', hield Semenya zich op de vlakte over haar kansen.