"Wie? Hoe? Arantxa Rus? Maar ze is Nederlands? Moet Kimmeke daar bang van worden?" In het persrestaurant van Roland Garros deden mijn Belgische collega's wat lacherig over de tegenstandster van Kim Clijsters.

Geen van hen twijfelde aan een overwinning voor hun landgenoot. Ik trouwens ook niet.

Een dag later veegde Rus de grote Kim Clijsters van het centrecourt. Oké, niet in de eerste set: 3-6 voor mama Kim. Maar wel in de tweede: 7-5 voor Rus. En vooral in de derde: 6-1 voor de Nederlandse. Tot ieders verbazing, bovenal die van haar zelf, had ze gewonnen.

Meteen na het winnende punt schoot een Amerikaanse journalist mij aan. "Who is this girl?" Ik zei dat haar trainer Ralph Kok heette. Dat ze twintig jaar oud was. En dat ze ooit de nummer één was bij de junioren. Dat was het zo ongeveer. Nee, ik wist niet veel van Rus.

Ontbijtkoek

Een half uurtje later zat ze achter de tafel voor de persconferentie. Naast haar een banaan en twee Hollandse plakken ontbijtkoek. Voor haar tientallen internationale journalisten. Tot haar grote schrik was het meisje uit Monster het grootste wereldnieuws na de arrestatie Ratko Mladic eerder die dag.

"Wie ben je?" "Waar kom je vandaan?" "Wat doet dit met je?" "Ben je vernoemd naar Arantxa Sánchez-Vicario?" Een spervuur van vragen werd op haar afgevuurd, maar helaas voor de wereldpers bleven de gewenste antwoorden uit.

Rus hield het kort. Heel erg kort: "Ik kom uit Nederland, ben twintig jaar oud en Ralph Kok is mijn trainer. Ik ben nu drie jaar prof en ben heel blij dat ik gewonnen heb."

En oh ja, ze was niet vernoemd naar Arantxa Sánchez-Vicario. Haar ouders vonden het 'gewoon een mooie naam'. Veel meer antwoordde ze niet. Rus vertelde niet meer, dan ik al van haar wist.

Gevloek

Nee, Rus is geen prater. En ook geen uitbundig type op de baan. 5-0 voor of 0-5 achter, je merkt het niet aan haar. Geen gejuich, geen gevloek. Rus is ijskonijn.

Maar wel een ijskonijn dat dit jaar flink vooruit is gegaan. Noem het progressie, noem het een doorbraak. Stilaan is ze in 2011 opgeklommen naar de 82e plek op de wereld ranglijst. En dat terwijl ze na haar overstap naar de senioren twee jaar lang zwierf tussen plek 100 en 150. Rus was niet alleen stil, ze stond ook stil in ontwikkeling.

Teletekst

Dit jaar is alles anders. Rus gaat vooruit. Lijkt de belofte die ze was in haar juniorentijd (deels) in te lossen. Gisteravond mepte ze Elina Vesnina uit het schema van de US Open: 6-2 6-4. Goodbye nummer 43 van de wereld.

Beelden heb ik er niet van gezien. Nee, het was een teletekstberichtje tussen al het andere tennisgeweld door. Stilletjes plaatste ze zich voor de tweede ronde. Zoals dat hoort bij Rus.