EINDHOVEN - De Nederlandse volleyballers kunnen zaterdag op hun lange weg naar de Olympische Spelen in Londen een belangrijke eerste stap zetten. 

Oranje won vorige week in de voorronde om een startbewijs van het pre-olympische kwalificatietoernooi uit van Roemenië (3-1) en kan nu thuis de klus klaren. Maar bondscoach Edwin Benne waarschuwt dat zijn team wel bij de les moeten blijven.

Taaie ploeg

''Roemenië is een taaie ploeg met veel individuele klasse'', aldus de oud-speler. ''We zijn er nog niet en zullen ook komende zaterdag vol aan de bak moeten. We hebben immers geen zin in die golden set.''

Deze set moet worden gespeeld als Nederland zaterdag in Eindhoven van de Roemenen verliest. Volgens de nieuwe regels is het aantal gewonnen sets of punten dan niet van belang en wordt in alle gevallen een 'golden set' gespeeld.

Niet aan denken

Benne: ''Daar willen we helemaal niet aan denken. We kunnen gewoon voor de tweede maal winnen en dat gaan we doen ook. Uiteindelijk denk ik dat we over het algemeen gezien net iets meer klasse in huis hebben dan deze tegenstander.''

Als Nederland het tweede duel wint, plaatst het zich voor het pre-olympisch kwalificatietoernooi in november. En als Oranje daar als eerste eindigt, volgt het Europese kwalificatietoernooi in mei volgend jaar. Daar wordt met zeven andere landen gestreden om één ticket voor Londen.