BLED - Pech blijft de lichte mannen vier-zonder dit roeiseizoen achtervolgen. Dinsdagochtend moest Roeland Lievens bij de WK in Bled afhaken voor de race in de herkansing wegens ziekte. 

De kopman van Proteus heeft zondagavond in het hotel een lichte voedselvergiftiging opgelopen. Hij wordt in het team met Vincent Muda, Tycho Muda en Tim Heijbrock vervangen door Joeri Bruschinski.

De lichte vier-zonder heeft het hele seizoen al te kampen met tegenslag. Van het ambitieuze kwartet is alleen Vincent Muda dit jaar zonder fysieke problemen doorgekomen.

Bij de WK in Bled werkten ze zondag op de openingsdag voor de eerste keer dit seizoen weer gezamenlijk een wedstrijd af. Door hinderlijke golfslag, veroorzaakt door meevarende motorbootjes van de pers en organisatie, zat er in die race niet meer in dan de derde plaats.

Bruschinski plaatste zich met Arnoud Greidanus maandag via een overwinning in de herkansing voor de halve finales in de lichte twee-zonder (niet-olympisch).

Bacterie

Lievens is niet de enige roeier in de Nederlandse ploeg die zondagavond in het hotel iets verkeerd heeft gegeten. Ook de oersterke Roel Braas uit de Holland Acht werd geveld door de ziekmakende bacterie.

''In de vrouwen acht en in de mannen vier waren er ook wat probleempjes. Maar die zijn weer onder controle'', zei technisch directeur René Mijnders, die de namen van de twee andere ziektegevallen niet bekend wilde maken. ''Dan krijg je alleen maar allerlei telefoontjes.''

Voedselvergiftiging

Volgens Mijnders zijn ruim 30 roeiers in het gewraakte hotel in Bled getroffen door de voedselvergiftiging. ''We hebben bij de WK-organisatie tevergeefs om uitstel van de wedstrijden van dinsdag gevraagd'', liet Mijnders weten.

''Daarvoor is het percentage zieken op ruim 1000 deelnemers te laag. Maar heel vervelend is het natuurlijk allemaal wel. Het gaat hier tenslotte om olympische kwalificatie.''