Op één na waren alle uitslagen van de dopingcontroles in de afgelopen Tour de France negatief. Dat was te zien aan het koersverloop. Zoals dat ook in de Vuelta a Espana zichtbaar is.

De UCI heeft met de invoering van het bloedpaspoort een gouden slag geslagen. Juridisch zitten er wellicht haken en ogen aan, het kost veel geld, maar de sport is er bij gebaat.

Het koersverloop in de Tour was spannender dan ooit. Tijdrijders speelden nauwelijks een rol in de bergen, klimmers verloren tijd in de tijdrit en de tijden op de beklimmingen waren minuten langzamer dan een paar jaar terug.

Hetzelfde beeld is te zien in de Vuelta a Espana. Wie hem gaat winnen? Zeg het maar. De laatste grote ronde van het jaar is een secondespel geworden.

De nummer tien van het klassement, Haimar Zubeldia, staat op 2.13 achter op leider Chris Froome. En dat terwijl het peloton al drie zware finishes bergop heeft gehad, waarop in het verleden grote verschillen gemaakt zouden zijn.

Jojoën

Met nóg drie zware finishes bergop, waaronder de l'Angliru, is alles mogelijk. Zeker nu de renners jojoën door het klassement. Precies zoals je het als wielerliefhebber wil zien.

Het is als met de beurskoersen, wie vandaag op winst staat, kan morgen zwaar verlies maken ten gunste van de verliezers van gisteren.

Jurgen Van den Broeck (12e), Denis Mentsjov (13e), Joaquim Rodriguez (14e), Michele Scarponi (22e), zijn favorieten die nu op grote achterstand staan, maar je houdt het gevoel dat zij zomaar de sprong naar de top drie kunnen maken.

Beloofde land

In de jaren dat grote rondes beslist werden door een select groepje kanshebbers, zag je in deze fase van de wedstrijd de contouren van het eindklassement al wel ontstaan. De kanshebbers stonden nog niet bovenaan, maar wel dichtbij elkaar op een steenworp afstand van de top.

Niemand steekt er in deze ronde van Spanje met kop en schouders bovenuit. Een paar jaar terug zouden een paar grote namen de ronde al lang in een beslissende plooi hebben gelegd. Om vervolgens hun ploegmaats de boel te laten controleren tot de finale aanval waarmee de zege zeker werd gesteld.

De renners zijn menselijker geworden. Het bloedpaspoort geeft in combinatie met resultaten van een controle een scherp beeld van vals spel. Je ziet het direct. En de controle is scherp. Het bloedpaspoort heeft de grenzen naar het beloofde land afgesloten.