"Voor Thiemo de Bakker is dit een hele belangrijke partij. De uitslag van vandaag kan van grote invloed zijn op de rest van zijn carrière." Dat zegt Marcella Mesker die voor de het NOS radio 1 journaal en Langs de Lijn verslag doet van de US Open.

De Bakker neemt het in de eerste ronde van de US Open op tegen de Tunesische qualifier Malek Jaziri. De partij staat als derde gepland op baan 14.

Jaziri is de nummer 181 van de wereld. De Nederlander begon 2011 als 43e op de ranking, maar is afgezakt naar de 159e plaats.

Nulpunt

"Op papier heeft De Bakker een fantastische loting," zegt Mesker. "Maar de grote vraag is: hoe staat het met zijn vorm? Hij kwakkelt al het hele jaar, fysiek is hij niet in orde, zijn ranking is gekelderd en zijn zelfvertrouwen is tot een nulpunt gedaald. Dat moet een aanslag zijn op zijn motivatie."

"De partij tegen Jaziri is een gouden kans om iets terug te doen na de klappen die hij te verwerken heeft gehad. Heel belangrijk, maar ook ontzettend zwaar, omdat hij tegen een speler van dit niveau moet winnen."

Diepe put

Volgens Mesker hangt veel af van het begin van de partij. "Als De Bakker goed begint en zijn service loopt, dan kan hij zomaar in drie sets winnen. Begint hij slecht dan zal zijn zelfvertrouwen verder afnemen. Ik denk dat hij het dan niet redt."

"Het wordt echt erop of eronder voor De Bakker. Bij verlies keldert hij verder op de ranking. En dan weet ik niet of hij nog uit deze diepe put komt."

De prognose van Mesker: "Ik ga voor het talent en de service van De Bakker. Als zijn service loopt, wint hij in drie of vier sets."