AMSTERDAM - De vijf Nederlandse tennissers die vanaf maandag in actie komen op de US Open ontlopen in de eerste ronde allemaal een geplaatste speler. Mochten zij de tweede ronde halen, wacht echter voor alle vijf een zware opgave.

Bij winst op de Portugees Rui Machado moet Robin Haase het waarschijnlijk gaan opnemen tegen de als vierde geplaatste Brit Andy Murray. Ook Thiemo de Bakker stuit in de tweede ronde mogelijk op een geplaatste speler, de Amerikaan Mardy Fish (8).

Jesse Huta Galung zal in de eerste ronde al zijn handen vol hebben aan de ongeplaatste James Blake. Bij winst wacht voor hem waarschijnlijk de als vijfde geplaatste Spanjaard David Ferrer.

Ook bij de vrouwen wachten zware opgaven van Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek als ze hun eerste rondepartij weten te overleven. Rus is in het speelschema gekoppeld aan de als eerste geplaatst Deense Caroline Wozniacki.

Krajicek wacht zo mogelijk een nog moeilijkere tegenstandster. Hoewel Serena Williams slechts als 28ste is geplaatst, geldt zij als één van de favorieten voor de eindzege in New York.