AMSTERDAM - Youri Zoon heeft zondagmiddag in het Duitse St. Peter-Ordning de wereldtitel in het freestyle kitesurfen gewonnen. De Nederlander was het hele seizoen al ongenaakbaar en sleept met zijn vijfde opeenvolgende wereldbekerzege de mondiale titel binnen.

"Het is echt onwijs om nu al wereldkampioen te zijn", verklaart de dit seizoen ongeslagen kitesurfer tegenover NUsport. "Ik realiseer me dat dit een unieke prestatie is. Ongeslagen wereldkampioen worden is nog niet eerder voorgekomen."

Ondanks zijn overwicht verliep de wedstrijd niet geheel vlekkeloos in Duitsland. Vlak voor het begin van de finale besloot de 22-jarige Dirkslander nog van kite te wisselen.

"Dat had ik misschien beter niet kunnen doen. Maar uiteindelijk heb ik toch een paar sprongen kunnen laten zien waarmee ik de finale tegen Alex Pastor op een unanieme jurybeslissing heb gewonnen."

Motivatie

Het seizoen zit er voor Zoon nog niet op. Op de PKRA wedstrijdtour staan nog drie ontmoetingen op het programma. Ondanks zijn wereldtitel zal Zoon ook over twee weken in Brazilië gemotiveerd aan de start verschijnen.

"Misschien zelfs wel meer dan normaal", besluit hij. "Nu ik de titel heb, wil ik ook laten zien waarom ik hem heb."