LUHMUHLEN - Bij de Europese titelstrijd eventing hebben de Duitse ruiters zowel het landenklassement als de individuele titel gewonnen. 

Michael Jung behaalde met Sam het individuele succes.

Hij leidde ook de equipe naar goud, die verder bestond uit Sandra Auffarth met Opgun Louvo en Ingrid Klimke met Abraxxas.

Zevende plaats

Nederland eindigde op de zevende plaats. Voor de equipe van bondscoach Martin Lips was dat niet voldoende voor olympische kwalificatie.

Elaine Pen leverde de beste prestatie de Oranje-afvaardiging, door met Vira veertiende te worden. Tim Lips, normaal de beste van de ploeg, kwam met Concrex Oncarlos niet verder dan de 28e plaats.

Bondscoach Lips was met twee debutanten afgereisd naar Duitsland. Dat waren, naast ervaren ruiters als Lips en Kooremans, de 25-jarige Merel Blom en de 21-jarige Elaine Pen. Martin Lips ziet daarom wel perspectief.

Baal enorm

''We hebben meerdere paarden die nog een tijd mee kunnen doen en die hier allemaal goede dingen lieten zien. Ik baal enorm dat we geen team hebben weten te plaatsen voor Londen, maar we moeten nu toch vooruit kijken. Ik hoop dat er nog een paar goede paarden bij komen voor het Nederlandse team."

Individueel zijn er nog wel kansen op kwalificatie voor de Olympische Spelen. Ruiters kunnen door een hoge klassering op de wereldranglijst nog een startbewijs verdienen. Kooremans en Pen lijken daar nog kans op te maken. In 2008 was alleen Tim Lips van de partij.