PARIJS - "Ik was er bijna. Maar bijna is niets", zegt Elco van der Geest. De geboren Haarlemmer verloor de strijd om een bronzen plak van Tsjech Lukas Krpalek. Het was zijn laatste kans op een WK-medaille.

In de halve finale verloor Van der Geest van de kleine Rus Tagir Khaiboelajev. Na een paar seconden lag hij al op zijn rug: ippon.

"Ik heb altijd moeite met die kleine kereltjes", keek de veel grotere Van der Geest terug. "Die pakken je bij de mouw, zetten hun lichaam eronder en dan ga je."

België

Van der Geest komt tegenwoordig uit voor België, omdat hij in Nederland de concurrentiestrijd verloor van Henk Grol in de klasse tot honderd kilogram.

Ieder land mag per gewichtsklasse maar een judoka naar de Olympische Spelen sturen. Na de Spelen van volgend jaar neemt hij afscheid van de wedstrijdsport.

"Dit was mijn laatste kans op een WK-medaille", zegt de 32-jarige judoka. "Nu ben ik vijfde en daar heb ik geen fuck aan. Mentaal ben ik op."

"Anderzijds ben ik gewend om te verliezen. Zo vaak heb ik niet gewonnen in mijn leven. Ik kan dit wel verwerken. Ik kwam hier ook niet met het idee dat ik een medaille moest winnen. Ik wilde gewoon een goed toernooi judoën."

Vooruitgang

Van der Geest werd in 2002 en 2010 Europees kampioen. In 2004 werd hij vijfde op de Olympische Spelen van Athene. Op de Spelen van volgend jaar wil hij zijn 'laatste kunstje flikken'.

"Op dit moment is het nog niet goed genoeg, maar ik werk hard. Het gaat vooruit. Of dat uiteindelijk genoeg zal zijn, dat zien we volgend jaar."