MÖNCHENGLADBACH - De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zaterdag de Europese titel veroverd. In de finale in Mönchengladbach was het team van bondscoach Max Caldas met 3-0 te sterk voor Duitsland.

Nederland maakte al snel de favorietenrol waar door voortvarend van start te gaan.

Kim Lammers stond na twee minuten plotseling helemaal vrij in de cirkel, maar sloeg net naast het doel van de Duitse goalie Yvonne Frank.

Vijf minuten later kreeg Naomi van As het op haar heupen en begon aan een solo over rechts. Ook haar schot werd gekeerd door Frank, die geluk had dat Marilyn de rebound half raakte.

De bal belandde bij Ellen Hoog, die haar inzet onreglementair gekeerd zag worden. Het leverde Nederland de eerste strafcorner op.

Maartje Paumen legde aan voor de strafcorner en koos bij haar inzet voor een push links naast het doel, waar Agliotti opdook om de bal in het Duitse doel te werken: 1-0. Dat was na acht minuten spelen.

Alles uit de kast

De Duitsers gaven zich echter niet gewonnen en haalden alles uit de kast om de strijd te doen keren.

Maike Stöckel ging een kwartier voor rust onderuit, toen Floortje Engels glijdend uit haar doel kwam. Het scheidsrechterlijke duo Iparraquirre en Metchette zag er echter geen kwaad in en liet het spel verder gaan.

Vele schijven

Nog geen vier minuten later sloeg Nederland wederom toe na een aanval over vele schijven.

Eva de Goede tikte de bal naar jubilaris Carlien Dirkse van den Heuvel (zij speelde haar vijftigste interland), die clubgenoot Claire Verhage aanspeelde.

De Rotterdamse van SCHC bracht Ellen Hoog in stelling om met haar backhand, haar specialiteit, de bal langs Frank te slaan: 2-0.

Engels

Haar collega in het doel van Nederland, Engels, hield vervolgens haar doel en dat van Nederland wel schoon door knap een strafcorner van zowel Julia Muller als Fanny Rinne te keren.

Ook na rust bleef Duitsland druk uitoefenen op het Nederlandse doel, zoals tien minuten na rust toen de ploeg van coach Michael Behrmann maar liefst drie strafcorners achter elkaar mocht nemen.

Strafcorners

Vervolgens was het aan Nederland om weer op jacht te gaan na de derde treffer, aangemoedigd door coach Caldas.

Drie keer op rij mocht Oranje aanleggen uit een strafcorner. Zowel Kim Lammers als tweemaal Paumen trof echter geen doel.

Mede door fantastisch keeperswerk van de Duitse Frank, die ook negen minuten voor tijd een corner van Paumen uit het doel ranselde.

Beslissing

Drie minuten voor tijd stond Welten op de juiste plek toen Frank de zevende strafcorner van Nederland uit haar doel hield. De rebound werd binnen geslagen door de aanvaller van Den Bosch: 3-0.

Ondertussen brak het noodweer los boven het Warsteiner HockeyPark in Mönchengladbach. Reden genoeg voor de uitzinnige Nederlandse speelsters om na de toeter al glijdend over het veld de titel te vieren.