PARIJS - "Ik had met alles rekening gehouden, behalve dit," zegt Maarten Arens. De bondscoach zag Henk Grol al in de tweede ronde van de WK in Parijs verliezen van de Georgier Zhorzholiani, na golden score.

"Dit was erbarmelijk slecht. Hij moet zich schamen."

Grol gold als grote kanshebber voor de wereldtitel. De afgelopen twee jaar won hij zilver bij de WK, nu moest hij dus snel naar huis, net als eerder dit jaar bij de EK toen hij ook in de tweede ronde verloor.

"Bij de EK was hij overmoedig," zegt Arens. "Hij was hier fit, had geen last van blessures in de aanloop en was goed getraind. Hij kan normaal twintig potjes achter elkaar judoën, zo fit is hij. En nu kon hij niet meer na vijf minuten."

Raadsel

Arens had geen verklaring voor de conditionele inzinking van zijn pupil. "Er was iets waardoor hij kapot ging en dat is voor mij ook nog een raadsel. Als hij kapot en labiel is, dan lijkt het of ik naar de Henk van vijf jaar geleden kijk."

Grol zelf reageerde teleurgesteld na zijn vroege uitschakeling. Hij noemde het 'bagger' en 'kut'.

"Ik kan er heel lang over lullen, maar het was echt heel slecht," zegt Arens. Vond hij dat zelf ook? Daar ben ik blij mee, want ik moet nog met hem praten."

Yuko

De judoka die uitkomt in de klasse tot honderd kilogram kwam tegen zijn Georgische tegenstander op achterstand door een waza-ari. Hij herstelde zich met een yuko, maar verloor de partij in de verlenging door een tweede straf: yuko.

Kort voor het einde leek Grol een yuko te scoren, maar dat werd niet toegekend door de scheidsrechters. "Hij had wel een yuko verdiend, zegt Arens. "Toen ze die wegwuifden dacht ik: Henk, dan pak je hem gewoon in de golden score. Niet dus."