PARIJS – Henk Grol was naar Parijs gekomen voor de wereldtitel, maar ging al in de tweede ronde onderuit tegen de Georgiër Levan Zhorzjoliani. "Hier is geen enkel excuus voor. Dit was klote. Klaar", baalde hij na afloop.

Halverwege de partij kwam Grol op achterstand door een waza-ari. Hij herstelde zich met een yuko, maar verloor de partij in de verlenging door een tweede straf: yuko.

"De vorm was er niet vandaag," concludeerde Grol. "Ik moest daarom op wilskracht judoën. Dat is zwaar. De laatste minuut kon ik echt niet meer. Als je dan ook nog achter staat, verlies je de rust in je hoofd."

In april van dit jaar verloor de judoka in de klasse tot honderd kilogram op de EK ook al in de tweede ronde. Grol dacht vervolgens weer op de goede weg te zijn. Hij draaide 'zijn beste voor bereiding ooit'.

Terugknokken

"Ik heb goed getraind en geen last gehad van blessures. Daar lag het niet aan. Ik kan echt geen oorzaak aanwijzen voor deze nederlaag. Dit was gewoon bagger."

"Als ik in vorm ben, kan ik kampioen worden. Dat weet ik en dat zit nu in mijn kop. Ik moet nu opstaan, terugknokken en door naar de Spelen."