ROTTERDAM - De Nederlandse springruiters zijn er voor eigen publiek niet in geslaagd de winst in de Nations Cup veilig te stellen. Het Oranje-viertal eindigde vrijdagavond in de finale van het seizoen in Rotterdam als vierde.

Dat was niet genoeg om de voorsprong van vier punten op Duitsland en Groot-Brittannië te verdedigen.

Beide concurrenten bezetten na twee manches de eerste plaats met tien strafpunten.

In de noodzakelijke barrage bezorgde Ludger Beerbaum met zijn paard Gotha de Duitsers de dag- en de eindzege. In het algemeen klassement werd Nederland nog wel tweede vóór de Britten.

Slecht begin

De ploeg van bondscoach Rob Ehrens, die zijn vertrouwen had gesteld in Eric van der Vleuten (VDL Groep UtaschaSFN), Jur Vrieling (VdL Bubalu), Maikel van der Vleuten (VDL Groep Verdi) en Jeroen Dubbeldam (BMC VanGrunsven Simon), begon slecht in het Kralingse Bos.

De eerste twee gooiden ieder twee balken af, de anderen één.

Met een totaal van zestien strafpunten betekende dat na de eerste omloop de zevende plaats. Alleen Denemarken, al gedegradeerd, deed het nog slechter.

Revanche

De revanche was echter knap. Vader en zoon Van der Vleuten bleven in de tweede manche foutloos -senior overschreed alleen de toegestane tijd lich- en Dubbeldam deed als slotrijder hetzelfde, superieur zelfs.

Slechts Vrieling, met opnieuw twee springfouten het schrapresultaat, viel enigszins uit de toon tussen de wereldelite.

Nederland schoof door deze goede verrichtingen op naar de vierde plaats, gedeeld met België.

Jos Lansink c.s. verlengden daarmee het verblijf in de Top League. De dit seizoen teleurstellende Amerikanen degradeerden met de Denen.