ROTTERDAM - De Europese kampioenschappen dressuur beginnen met de landenwedstrijd (woensdag en donderdag, Grand Prix). Nederland is de 'onthande' titelverdediger.

In vergelijking met twee jaar geleden in Windsor ontbreken Anky van Grunsven en Imke Schellekens-Bartels. Edward Gal rijdt na de verkoop van Totilas op een ander paard.

De Oranje-quipe, met verder nog Adelinde Cornelissen, Hans Peter Minderhoud en Sander Marijnissen, is door de wijzigingen niet langer de uitgesproken favoriet. Groot-Brittannië en Duitsland zijn de grootste concurrenten.

In het weekeinde worden de individuele medailles verdeeld. Zaterdag staat de Grand Prix Special op het programma en op de slotdag de kür op muziek. Voor dat onderdeel liep het storm in Kralingen.

Parzival

In 2009 in Engeland won Cornelissen met haar toppaard Jerich Parzival, ook nu in grootse vorm, de GPS vóór Gal. In de kür waren de rollen omgedraaid.

Bij de EK van 2011 zit evenwel de Duitser Matthias Alexander Rath op Totilas en zijn er nog verscheidene andere ruiters met goed materiaal (Laura Bechtolsheimer, Carl Hester, Charlotte Dujardin, Isabell Werth, Pattrik Kittel) die voor een verrassing kunnen zorgen.