ALMERE – Alle ogen waren dit weekend bij het EuroJam-toernooi gericht op NBA-speler Dan Gadzuric. De Hagenaar stelde niet teleur, maar in zijn schaduw vielen ook Oranje in het algemeen en Robin Smeulders in het bijzonder positief op.

Het duurde zeker tien minuten voordat Dan Gadzuric zaterdag na de gewonnen wedstrijd van Nederland tegen de Amerikaanse studenten van Villanova de kleedkamer op kon zoeken.

Aandacht

Eerst moest de man met negen seizoenen NBA-ervaring tientallen handtekeningen uitdelen en nog vaker op de foto. Het ‘wat is hij lang’ was niet van de lucht, terwijl de 2.11 meter lange Hagenaar geduldig met alle kinderen poseerde.

Even later, als de hal is leeggestroomd, zegt Gadzuric dat hij deze aandacht niet verwacht had.

“Dat is niet waarvoor ik kwam. Ik kwam voor het Nederlands team. Maar het is natuurlijk prachtig dat al die toeschouwers konden komen en van ons konden genieten. Gelukkig hebben we goede wedstrijden gespeeld.”

Haring

In het publiek zat alle drie de dagen de hele familie Gadzuric; vader, moeder en twee zussen. Die konden Dan eindelijk eens in eigen land bewonderen. Moeder Dragoslava: “We gaan ook wel elk jaar naar Amerika, maar dit is toch wat makkelijker.”

De in Belgadro geboren Dragoslava benadrukte hoe blij haar zoon is om eindelijk weer voor Nederland te kunnen spelen.

Trots

“Hij is trots op Oranje en gaat er nu volledig voor. Hij is heel gelukkig op dit moment. Dan wilde al veel eerder komen, maar er kwam altijd iets tussen. Nu had hij wel de kans.”

Toch was er volgens zijn moeder nóg een reden waarom Dan Gadzuric graag naar Nederland wilde komen. “Hij heeft direct haring en paling gegeten. Samen met stroopwafels zijn dat al voldoende redenen voor hem om in het vliegtuig te stappen.”

Prioriteiten

De 33-jarige basketballer beaamt de woorden van zijn moeder: “Ik vind het prachtig om weer voor Nederland te spelen, volgend jaar hoop ik eerder in te stromen. Hiervoor had ik andere prioriteiten. Ik wilde slagen in de NBA en in de zomer bij mijn kinderen in de VS zijn.”

“Maar nu was het mede door de staking in de NBA een makkelijkere keuze om naar Europa te komen. En ik ben met open armen ontvangen door het team, de sfeer is geweldig. Het is niet zo dat ik als de grote ster binnenkom. Ik probeer me aan te passen en energie te brengen in het veld.”

Heel positief

Bondscoach Gadi Kedar is ook een gelukkig man, nu hij naast Francisco Elson over nog een NBA-speler kan beschikken. De Israëliër roemt de instelling van Gadzuric.

“Hij is heel positief. Hij wil hier echt zijn en geniet; he is smiling. Dat is goed voor ons team en voor het Nederlandse basketbal. Elson en Gadzuric kunnen ook prima samen spelen, no problem”

Francisco Elson speelde dit weekend vanwege een knieblessure alleen op zondag. “Mijn spel is daarom nog niet honderd procent, maar dat komt wel, net als het samenspel met Gadzuric. Het was zondag pas de eerste keer samen in Oranje, dat komt heus wel goed.”

Topscorer

Ook teamgenoot Robin Smeulders was blij met de rentree van Gadzuric in Oranje.

“Dan kwam donderdag pas aan met het vliegtuig en kende dus nog niet al onze tactieken. Maar met zijn instelling, energie en ervaring was hij direct een grote aanwinst. Dat kan alleen nog maar beter gaan.”

Met Smeulders is de beste speler van Oranje genoemd tijdens EuroJam 2011. De in Duitsland geboren powerforward was topscorer van Nederland met gemiddeld meer dan zeventien punten per wedstrijd.

“Toch weet ik dat ik nog beter kan. Ik kan ook heel veel leren van NBA-spelers als Elson en Gadzuric. Zij zijn meer ervaren en snappen het spel nog beter dan ik,” zei de 24-jarige Nederlander.

Potentie

Eerder had Gadzuric nog hoog opgegeven van de kwaliteiten van de 2.08 meter lange Smeulders. “Robin heeft heel veel potentie. Zijn aanvallende kwaliteiten zijn heel goed, daar kan ik nog wel wat van leren.”

En ook bij NBA-speler Zaza Pachulia (“I like him”), die namens Georgië meedeed aan het toernooi, was Smeulders positief opgevallen. “Het is mooi dat zulke spelers dat zeggen,” reageert de forward. “Maar ik weet niet of ik de NBA nog ga halen.”

EK

Kwalificatie voor het EK van 2013 lijkt een meer realistische doelstelling voor Smeulders en Oranje, zeker na een mooie overwinning op Israël (80-70) op zondag. Dat land doet deze zomer al mee aan het Europees Kampioenschap.

“Dat we van Israël kunnen winnen, zegt veel,” vond Smeulders. “We hebben in ieder geval laten zien dat we erbij horen, dat het EK een optie voor ons is in de toekomst. Als we compleet blijven, hebben we in 2013 al een kans.”