AMSTERDAM - Teun de Nooijer kan weer lachen. Hij lijkt net op tijd hersteld van een hardnekkige blessure en terug bij Oranje voor deelname aan het EK in Duitsland. De aanvoerder van Nederland nam zondag tegen Canada (7-2) twee doelpunten voor zijn rekening.

Af en toe voelt de vedette van het Nederlandse hockey zondagmiddag na de oefenwedstrijd tegen Canada met zijn tong aan zijn linker voortand. Er is een stukje af als gevolg van een botsing met een hard Canadees hoofd.

Dat gebeurde een dag al eerder en het bracht De Nooijer een snel bezoekje aan de tandarts. "Hij heeft de boel gecheckt en zei dat hij dinsdag de tand weer helemaal mooi zal maken dus dan kan ik weer lachen."

Om in te lijsten

Ook vanwege zijn twee doelpunten: zowel de eerste als de laatste van de wedstrijd. Vooral de 7-2 was er een om in te lijsten.

"Op de training heb ik heel vaak geprobeerd om zo te scoren, maar lukte het nooit echt, maar in de deze wedstrijd ging het dan wel goed. Normaal ga je bij zo’n bal met je backhand vol door je knieën, maar ik stond nu vrij dicht voor de keeper. Die bal moest dus over hem heen. Ik moest, zeg maar, chippen; een backhandchip over de keeper heen. Een soort stiftje."

Zware periode

Het deed De Nooijer zichtbaar goed. Hij vond het sowieso fijn om weer terug te zijn bij Oranje. "Het was een behoorlijk zware periode. De afgelopen weken waren dan ook erg belangrijk voor mij. Ook om wat extra editie erbij te krijgen. We hebben hard getraind en dus nog twee wedstrijden tegen Canada gespeeld. Ik ben er nu echt goed doorheen."

"Vooral de wedstrijd op zondag vond ik heel erg belangrijk voor mij. We hebben heel ouderwets gespeeld: bal inspelen en er overheen. Dat voelde heel vertrouwd en lekker. Een goede mentale boost voor het EK op een snel veld en in een mooi stadion. Ik heb er veel zin in."