AMSTERDAM - Bondscoach Paul van Ass was meer dan tevreden met de manier waarop zijn Oranjemannen de laatste oefenwedstrijd ter voorbereiding op het EK in Duitsland afwerkten tegen Canada (7-2). Ook vanwege de aanvallende manier waarop de Nederlanders spelen.

"It takes two to tango", zegt Van Ass. "Tijdens de 4-Nations Cup in Mönchengladbach speelden we onder meer tegen Spanje. Zij hadden echter geen enkele intentie om te hockeyen. Daar hadden we toen best problemen mee. Maar hun manier van spelen zie ik niet zitten."

"Misschien win je daar af en toe een potje mee, maar op termijn win je daar uiteindelijk geen toernooi mee. Dan blijf je hangen. Met wat wij beogen heb je het veel meer in eigen hand."

Bakker

Dat Billy Bakker weer scoorde, zelfs twee keer, deed Van Ass deugd. Achter de naam van de jonge speler van Amsterdam stond bij het onderdeel doelpunten nog geen maand geleden een hatelijke nul.

"Het was even wennen voor Billy, maar sinds hij op zijn nieuwe positie in de aanval staat gaat het steeds beter. Ik vind dat de jongens sowieso bijna allemaal erg goed hebben gespeeld tegen Canada."

"Om combinatiehockey te te spelen, moeten meerdere mensen iets kunnen. En ik heb de meest mooie dingen gezien. Goed, Canada was niet zo sterk maar ze wilden er wel een strijd van maken. Wat dat betreft waren zij een goede sparringpartner."

Kritiek

Dat er kritiek viel te bespeuren over de manier waarop Van Ass zou zijn omgegaan met de concurrentiestrijd tussen Jaap Stockmann en Klaas Veering, doet de bondscoach weinig.

"Ik heb durven twijfelen aan Jaap door Klaas erbij te vragen. Zij zijn in de zomer de concurrentie met elkaar aangegaan. En uiteindelijk heeft Jaap het op dit moment gewonnen. Dat zie je ook terug. Aan zijn houding, zijn lichaamstaal. Precies zo’n keeper heb ik nodig in Oranje."