AMSTERDAM - De Oranjemannen van Paul van Ass hebben in hun laatste voorbereidingswedstrijd voor het EK in Duitsland gewonnen van Canada (7-2).

Nederland stond bij rust van de oefenwedstrijd in het Wagener Stadion met 3-1 voor. Het duurde wel even voordat de eerste goal werd gemaakt, hoewel Oranje maar liefst vier strafcorners mocht nemen.

De eerste zag Roderick Weusthof de mist ingaan. Vervolgens vond Taeke Taekema tot tweemaal toe de Canadese doelman Dave Carter op zijn weg en raakte hij een keer de rechterkruising. Jaap Stockmann hield de nul voor Nederland door onder meer een harde inzet van Keegan Pereira met zijn voet uit zijn doel te houden.

Tip-in

Wie anders dan aanvoerder Teun de Nooijer brak de wedstrijd voor Nederland open. Vlak nadat Floris Evers de paal raakte, werkte De Nooijer een harde assist vanaf links handig met een tip-in in het doel, 1-0.

Nog in dezelfde minuut rondde Evers een schitterende aanval over vele stations (Hertzberger-De Nooijer-Kemperman-Hertzberger) af die in schoonheid leek te gaan sterven, 2-0.

Canada deed vier minuten voor rust iets terug via Scott Tupper door een van een serie van drie strafcorners achter Stockmann te werken, 1-2. Op slag van rust bracht Billy Bakker de marge voor Nederland weer op twee, 3-1.

Harde klap

Bakker scoorde na rust – met een harde klap, zijn specialiteit - ook zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. Dat was vier minuten nadat Weusthof de eerste strafcorner van de wedstrijd voor Nederland had benut (4-1).

Mark Pearson deed weer iets terug voor Canada en volgens bracht Hertzberger het verschil voor Nederland op vier, 6-2.

De Nooijer

De mooiste goal van de middag werd echter geproduceerd door de meester zelf, Teun de Nooijer. De beste hockeyer die Holland Hockeyland ooit voortbracht wipte acht minuten voor tijd met zijn backhand de bal op magistrale wijze over de arme doelman Carter. 

Zijn tweede doelpunt van de dag betekende ook het laatste kunststukje van de middag, hoewel Stockmann nog een keer reddend moest optreden.