WEYMOUTH - Met zilver voor Rutger van Schaardenburg (Laser) en brons voor Lisa Westerhof en Lobke Berkhout (470) heeft de Nederlandse zeilkernploeg vrijdag bij de pre-olympics in Weymouth opnieuw toegeslagen.

Eerder deze week wonnen Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Dorian van Rijsselberge (RS:X) al goud op het olympische wedstrijdwater van Londen 2012.

Van Schaardenburg leverde in Engeland de beste prestatie tot dusver in zijn loopbaan. De 23-jarige Hagenaar won in de afgelopen week drie van de tien vlootraces.

In de afsluitende medalrace eindigde hij keurig op de derde plaats. Daarmee schoof hij in het eindklassement van de derde naar de tweede positie, op slechts drie punten van kampioen Tom Slingsby uit Australië.

Olympische nominatie

Van Schaardenburg verdiende met zijn zilveren plak in Weymouth een volle nominatie voor Londen 2012.

Hij was al in het bezit van een 'halve' nominatie dankzij zijn vijfde plaats eind mei tijdens de Delta Lloyd Regatta in Medemblik.

Toch is hij nog lang niet zeker van deelname aan het olympische zeiltoernooi. Zijn trainingsmakker Roelof Bouwmeester is ook al in het bezit van een volledige nominatie dankzij zijn derde plaats in Medemblik.

Bij de WK in december in Perth valt mogelijk een definitieve beslissing over de Nederlandse kandidaat in de Laserklasse.

Westerhof en Berkhout

De tweevoudige 470-wereldkampioenen Westerhof en Berkhout hoopten in de medalrace nog op een stunt. Meer dan de derde plaats zat er evenwel voor het topduo niet in.

De jury constateerde een onreglementaire start en liet het Nederlandse koppel een strafrondje draaien. Daardoor eindigde Westerhof/Berkhout in de finale op de tiende en laatste plaats.

''We balen van deze scheidsrechterlijke dwaling'', twitterde Berkhout. ''Fouten maken is menselijk. We doen er niets meer aan. Zeker niet als ze het goedpraten. We kunnen ze beter maar te vriend houden.''

Gebroeders Coster

De gebroeders Sven en Kalle Coster moesten vrijdag in de 470-klasse genoegen nemen met de negende plaats in het eindklassement.

In de Finnklasse daarentegen is Pieter-Jan Postma nog volop in de race voor een medaille.