AMSTERDAM - Donderdag maakte Oranje-bondscoach Paul van Ass bekend dat Jaap Stockmann zijn eerste keus is op het EK in Mönchengladbach.

De keeper van Bloemendaal won de spannende concurrentiestrijd van Amsterdam-goalie Klaas Veering. Toch wil Stockmann niet spreken van een opluchting. 

"Opgelucht? Nee, zo zou ik het willen noemen. Ik ben blij, verheugd, vind het cool om het EK als eerste keeper te mogen spelen. De afgelopen maanden ben ik alleen naar mijzelf blijven kijken en nergens anders naar. Als je je bezighoudt met andere dingen, leidt dat alleen maar tot energieverlies."

Geen invloed

Stockmann lag er niet van wakker toen Veering twee maanden geleden plots bij de Nederlandse selectie kwam en de aanval opende op zijn plaats onder de lat.

"Zoiets gebeurt, daar heb je geen invloed op. De beste mensen horen bij Oranje te zitten. Ook voor mij is het het beste om met de sterkst mogelijke groep te trainen. Dus ja, op die manier was het goed voor me dat Klaas erbij kwam." 

"Hoe hoger het niveau op trainingen ligt, hoe beter ik kan worden. Vergelijk het met tennissen. Daar leer je ook veel meer van iemand die goed is, dan iemand die nog nooit een racket heeft vastgehouden. Het beste is om te sparren met een zo sterk mogelijke tegenstander."

Concurrent

Stockmann is niet anders gaan keepen door de entree van concurrent Veering. "Ik ben 27 en heb een eigen stijl. Daar veranderde de komst van Klaas niets aan. Het enige waar ik invloed op heb is mijn eigen spel."

"Over mijn optredens in de wedstrijden van de laatste maanden was ik tevreden. Of ik had verwacht dat ik eerste keeper zou worden tijdens het EK? Ik had er een goed gevoel over, ben overtuigd van mezelf."

Positief

Hoewel Stockmann de eerste aanval van Veering heeft overleefd, is de keeper van de landskampioen nog niet helemaal afgeschud. Na het EK komt Veering weer terug bij de selectie om alsnog een gooi te doen naar een basisplaats in de olympische selectie.

"Ik vind het positief dat Klaas na het EK weer bij de groep komt. Nogmaals, hoe hoger het niveau ligt op de trainingen, hoe beter dat uiteindelijk voor mij is. Ik kijk nu naar het EK, waar ik met een goed gevoel naartoe ga. Het is een understatement om te zeggen dat ik er zin in heb."