NIEUWEGEIN - Voor het tweede jaar op rij is Sjors van de Kerkhof baanmanager tijdens de Protest Cable Call. De dertigjarige wakeboarder komt daarnaast zelf ook in actie tijdens de enige World Series-wedstrijd die Nederland rijk is.

"Ik moet me straks op twee manieren op de wedstrijd gaan focussen", licht Van de Kerkhof voorafgaande aan het evenement toe. "Naast mijn eigen prestatie moet ik er ook voor zorgen dat de baan goed draait."

Van de Kerkhof, in het dagelijks leven werkzaam bij de Down Under Cableway in Nieuwegein, benadrukt echter dat hij ondanks zijn officiële functie geen invloed op de jurering heeft. "Dat houdt de World Wakeboard Association allemaal straks in eigen handen."

Ambassadeur

Niettemin heeft de dubbelrol van de 'thuisrijder' een neveneffect. "Ik ben toch ook de ambassadeur van deze wedstrijd. Hoewel het de verantwoordelijkheid van Protest is om de rijders hierheen te halen, ben ik de laatste tijd wel veel op pad geweest en heb ik veel jongens gesproken."

En met succes. Mede dankzij de inzet van Van de Kerkhof is bijna de volledige internationale top komend weekeinde aanwezig bij de Cable Call. Daarmee zorgt Van de Kerkhof, die als een outsider voor de titel geldt, dat hij fikse concurrentie krijgt op zijn eigen baan.

"Misschien is dat wel een beetje dubbelop ja, dat ik als deelnemer er ook voor zorg dat de beste wakeboarders hier aan de start verschijnen. Maar hoewel het mijn kansen verkleint, zie ik het juist als een meerwaarde als iedereen er is. Er moet op het hoogste niveau gereden worden."

Fooshee

Over zijn eigen kansen is Van de Kerkhof duidelijk. "Ik werk met hetzelfde doel als vorig jaar naar deze wedstrijd toe. Ik doe alleen mee voor het podium." Tijdens de eerste editie van de Cable Call in 2010 bereikte hij de kwartfinales.

De winst ging destijds naar de Amerikaan Tom Fooshee, die ook dit jaar weer van de partij is in Nieuwegein. "Het wakeboarden heeft een brede top en ik denk dat het vooral van de omstandigheden afhangt wie er gaat winnen."

"Maar ik denk wel dat Fooshee de beste papieren in huis heeft. Als ik een favoriet moet noemen, is hij het."

Hoe dan ook denkt Van de Kerkhof dat het publiek wederom een strijd op het hoogste niveau te zien krijgt. "Wedstrijden van dit kaliber krijgen Nederlanders niet vaak te zien. Het grootste wake-event in Nederland sinds jaren."

De Protest Cable Call staat komend weekeinde op het programma in Nieuwegein.