SHANGHAI - Marleen Veldhuis beviel in juni vorig jaar van dochter Hannah. Bij de wereldkampioenschappen bekroonde ze haar comeback met brons op de 50 vrij in 24,49.

"Ik ben tevreden. In de series en in de halve finale ging het niet zo heel goed. In de finale zwom ik mijn snelste tijd van het jaar. Alles klopte en het gevolg is een bronzen medaille."

Het is een grote opsteker richting het eindpunt in haar carrière, de Spelen van volgend jaar. Daar wil ze graag een medaille winnen op de 50 vrij, het zou haar eerste individuele olympische plak betekenen.

"Het was wel spannend of alles gaat zoals je in je hoofd hebt. Ik ben op de goede weg. Ik win hier dezelfde medaille als op de WK van twee jaar terug, voor mijn zwangerschap. Dus het woord comeback is vanaf nu verboden."

Slapen

Dochter Hannah zat in China op de tribune. "Ik moet meer doen sinds ik moeder ben. Ik ga nu nog vaker op tijd naar bed. Voorheen ging ik een of twee keer in de week even slapen 's middags. Nu doe ik dat elke dag. En ik lig er elke avond om half tien in."

"Ze zeiden dat de zwangerschap nog negen maanden na zou werken. Ik dacht: ik ben topsporter, dat kan sneller. Ben ook snel weer begonnen met zwemmen en zat al snel op een bepaald niveau. Maar het laatste stukje naar mijn oude niveau vergde wat tijd. Maar ik doe nu weer mee met de wereldtop."

Doorgroeien

Coach Jacco Verhaeren was zeer te spreken over de vijfde individuele WK-medaille van Veldhuis, waarvan vier op de 50 vrij. "Ongelooflijk wat Marleen presteert. Dat ze er nu al weer staat op dit niveau. Heel knap."

"En ze kan nog steeds doorgroeien. Ze heeft zich spectaculair verbeterd in vergelijking met de halve finale. Dat heeft ze de laatste tijd toch ergens geleerd."

Goud

In het verleden had Veldhuis nog wel eens last om haar beste races voor de finale te bewaren, bedoelde Verhaeren. Met Ranomi Kromowidjojo stonden twee van zijn zwemsters op het podium op de 50 vrij, naast winnares Therese Alshammar. Voor beiden geldt dat er meer in zit.

Verhaeren: "Ranomi en Marleen hebben hetzelfde doel, goud op de 50 vrij. Dat mag ook met zulke kleine verschillen."