AMSTERDAM - Met een ronde van 70 steeg Robert-Jan Derksen als enige van de drie Nederlanders in het Iers Open in het klassement. Hij is nu gedeeld 32e.

Het is tot nu toe geen geweldige zomer geweest voor Derksen. De Nijmegenaar liep eind mei een gekneusde rib op die hem een paar weken uit de roulatie liet. Hij miste een behoorlijk aantal toernooien.

"Maar ik begin steeds beter in mijn ritme te komen", zei hij na de derde ronde van het Iers Open op de Killarney Golf & Fishing Club. Hij ging in 70 slagen rond - vier birdies en twee bogeys - om met een totaal van 210 (-3) gedeeld 32e te staan. Vrijdagavond was Derksen nog gedeeld 45e.

"Ik heb niet slecht gespeeld", oordeelde hij over zijn derde ronde op de par-71 course. "Af en toen ook een beetje pech gehad. Drives die net niet op de fairway bleven liggen. En de rough is knap lastig."

Luiten en Lafeber

De andere twee Nederlanders die de cut overleefden, zaten in dezelfde flight, die al rond 8.15 uur op de eerste tee werd verwacht. Joost Luiten en Maarten Lafeber hadden niet hun dag.

Beiden waren de derde ronde op -1 gestart en toen ze hun scorekaarten een uur of vier later getekend en wel hadden ingeleverd, bleek Luiten met een 77 op +5 te staan en Maarten Lafeber na een 78 op +6.

Luiten is gedeeld 68ste, Maarten Lafeber staat op de 71ste plaats. Hij mag zondag heel vroeg als eerste de baan in.

Luiten liet twee birdies, vier bogeys en en twee double bogeys noteren. Lafeber had vier birdies, vijf bogeys, een double bogey - net als Luiten op de korte zesde - en zelfs een viervoudige bogey op de par-5 zevende.

De Eindhovenaar heeft deze bepaald niet moeilijke hole deze week in zes boven par gespeeld.

Leiders

Aan de andere kant van het firmament de leiders in het met 1,5 miljoen euro gedoteerde Iers Open. De Engelsen David Howell (vandaag een 64) en Simon Dyson (67) plus de Aussie Richard Green (67) voeren de ranglijst aan met een totaal van 202 slagen, elf onder par.

Het trio heeft twee slagen voorsprong op de Schot Stephen Gallacher (67).

Marcel Siem uit Duitsland was na de tweede dag nog samen met Jeev Milkha Singh de leider. Siem kwam tot een 73 en een score van -8 en is nu gedeeld vijfde. De Indiër zakte na een 74 naar de zestiende plaats, op vijf slagen van de drie koplopers.

Hij is eigenlijk niet eens kansloos en dus zou het zondag wel eens een enerverende laatste ronde kunnen worden.

Dyson en Howell lijken in het voordeel: in de voorgaande drie edities van het Iers Open op Killarney ging de titel steeds naar een Engelsman. Nick Faldo was in de jaren negentig twee keer de beste, Ross Fisher won vorig jaar.