SHANGHAI - Zoals verwacht plaatsten Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo zich in China voor de WK-finale op de 100 meter vrije slag van vrijdag.

Heemskerk deed dat als tweede in een tijd van 53,67, achter de Britse Europees kampioene Francisca Halsall (53,48). Kromowidjojo ging als vijfde door in 53,94.

“Het was geen goede race, mijn tijd was zeker niet indrukwekkend. Morgen moet het echt veel harder”, aldus Kromo.

In de eindstrijd van het koninginnennummer van het zwemmen verwacht ze meer van zichzelf, als de spanning en adrenaline van de finale erbij komen.

“De medailles worden morgen pas verdiend. Ik heb nu ook doorgezwommen, hoor. Maar morgen is het doorzwemmen en als een malle finishen. Het verschil tussen een halve finale en finale is bij mij dat het nu niet de dood of de gladiolen was. Ik moet het morgen doen, daarna praten we verder.”

Niet verpesten

Van de vermoeienissen en teleurstelling van de finale op de 200 vrij van woensdag was bij Heemskerk, die daarin slechts zevende werd, niets te bekennen. “Ik heb er even over nagedacht. Maar ga ik harder zwemmen als ik ga piekeren? Nee.''

''Ik heb lekker gegeten en ben daarna gaan slapen. Ik ben bezig met een goed toernooi. Door een slechte race laat ik dat niet verpesten. Ik heb vandaag goed gezwommen, maar ik kan nog wel wat harder. Ik kan morgen een persoonlijk record (dat staat op 53,60) zwemmen.”