AMSTERDAM -De hockeyliefhebbber in Max Caldas genoot woensdag van de aanvallende instelling van zijn eigen ploeg, maar ook van die van tegenstander Zuid-Afrika.

"Dit is een heel leuk team om tegen te spelen", zei de bondscoach van de Oranjevrouwen na de met 5-0 gewonnen interland.

"Afgelopen weekend speelden we twee keer tegen Duitsland", ging Caldas verder. "Dat waren een soort schaakwedstrijden. Met Zuid-Afrika hebben we een heel andere tegenstander. Wij willen aanvallen, maar zij ook. Daar krijg je mooie open wedstrijden van." 

Hoewel Oranje dik verdiend won, had Caldas niets dan lof voor Zuid-Afrika. "Die ploeg heeft grote stappen gemaakt. Het is geen klein hockeyland meer. Giles Bonnet (bondscoach, red.) doet daar goed werk. Alle complimenten aan hem."

Complimenten

Complimenten had Caldas ook voor zijn eigen ploeg. "Er zat energie in de ploeg en we waren constant dreigend. Natuurlijk ging niet alles goed. Verdedigend mogen we nog meer solide worden. Maar ik heb veel meer plussen dan minnen gezien, dus we zijn op de goede weg."

De keuzeheer maakt vrijdag bekend welke achttien speelsters ons land eind augustus gaan vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap. De twee duels tegen Zuid-Afrika (donderdag spelen Oranje en Zuid-Afrika opnieuw tegen elkaar in Ede) zijn dus voor sommige internationals nog van groot belang.

Nieuwe inzichten

Of toch niet? Caldas: "Misschien. We zijn er voor een groot deel al uit, maar een coach houdt nooit op met nadenken. Soms ga ik slapen met het idee dat ik alles rond heb en word ik wakker met allerlei nieuwe inzichten. We moeten als technische staf zorgen dat we sommige dingen niet te ver doordenken."

"Vorm is king, daar houden we nog steeds aan vast. Maar we moeten ervoor waken dat we de waan van de dag laten regeren. Eén briljante actie van een speelster moet niet betekenen dat we meteen alles om gaan gooien. Alles wat we beslissen moet uiteindelijk in het grote geheel passen."