SHANGHAI - Hij barstte in tranen uit in het zwembad en tijdens de huldiging van de door hem gewonnen 50 meter vlinderslag op de WK.

“Het is een emotionele tijd voor mij. Ik heb het zwaar gehad. Het voelt als de grootste opluchting in mijn leven dat de moeilijke periode nu achter me ligt,” zei Cesar Cielo.

De Braziliaan hoorde pas op het laatste moment dat hij mee mocht doen aan de WK in Shanghai.

Bij hem werd hem werd het verboden vochtafdrijvende middel furosemide, tevens maskeringsmiddel voor doping, aangetroffen na de Braziliaanse kampioenschappen in mei.

Zijn nationale zwembond gaf hem slechts een waarschuwing. De FINA klopte aan bij sporttribunaal CAS om hem alsnog van de wereldkampioenschappen te weren. Maar het CAS liet hem vrijuit gaan. Tot ontsteltenis van de FINA, zwemmers en coaches.

Zware test

Veel van zijn concurrenten hebben geen goed over voor de man die bij de vorige WK in Rome de wereldtitels op de 50 en 100 vrij won en die op de Spelen in Beijing olympisch kampioen op de 50 vrij werd.

“De achterliggende periode was een zware test voor mij. Niet zozeer mijn talent als zwemmer werd op de proef gesteld, maar ik ben wel getest als het gaat om wat ik mentaal kan hebben. Ik ben er trots op dat ik hier ben. Ik dank God dat ik hier kan zwemmen.''

''Medailles zijn belangrijk voor mij, maar ik moet er niet aan denken om niet te kunnen zwemmen. Ik heb van het hele incident geleerd, denk dat ik er sterker en meer ervaren door ben geworden. Vanaf nu kijk ik weer naar de toekomst.”

Boegeroep

Na zijn overwinning ging hij op de lijn in het zwembad zitten om zijn overwinning te vieren. Die actie werd beantwoord met boegeroep uit het vak waarin de zwemmers zaten. Zijn concurrenten in de finale weigerden hem, op zijn Australische maatje Matthew Targett na, te feliciteren.

Cielo zei het gejoel niet gehoord te hebben. Toen er over werd doorgevraagd zei hij: “Ik vind deze vragen vervelender, ga ze niet beantwoorden. Ik ben blij dat ik hier ben en dat ik mee kan doen.”

Beunhaas

Sebastiaan Verschuren stond klaar voor zijn race op de 200 vrij, met mannen als Ryan Lochte en Michael Phelps toen Cielo won. De Nederlandse zwemmer schudde zijn hoofd toen hij zijn concurrent op de 100 vrij zag huilen op het podium: “Hij is gewoon een show aan het opvoeren. Wat een beunhaas. Je had ze moeten horen toen wij in de voorstart stonden. Mannen als Phelps hebben geen goed woord voor Cielo over. Maar ja, hij wint wel…”

Het was allemaal niet gespeeld, verzekerde Cielo. “Ik ben geen entertainer. Het voelde alsof ik weer voor het eerst op het podium stond. Dat was in Beijing. Het was een heel goed gevoel. China is my lucky place. Want dit is ook het land waar ik in 2008 olympisch kampioen werd.”