AMSTERDAM - Mark Cavendish toonde woensdag aan dat hij toch echt de beste sprinter is van het peloton. Dinsdag liet de Brit zich nog verrassen door André Greipel.

''Ik maakte toen een kleine fout. Ik accellereerde niet goed in het slot van de eindsprint'', zei de opgeluchte Cavendish woensdag na zijn derde dagsucces van deze Tour.

''Ik wilde koste wat kost voorkomen dat het opnieuw mis ging en ben volle bak gegaan. Of ik nog gekeken heb waar Greipel zat? Nee, ik heb vol doorgetrokken.''

Zijn ploegmaten bij HTC-Highroad reden de gehele etappe in dienst van Cavendish. Ze hadden nog een zware kluif aan het dichtrijden van het gat naar de kopgroep, waar Lars Boom deel van uitmaakte.

Groene trui

Cavendish: ''Ik ben uitstekend door mijn teammaten geholpen. Die kopgroep bestond uit een stel heel sterke tijdrijders, maar het is ons gelukt. Ik ben altijd zo teleurgesteld als ik mijn ploeggenoten niet terug kan betalen'', doelde hij op de rit van de dag ervoor.

Hij nam ook de sprinterstrui over van Philippe Gilbert, die zich niet in de eindspurt kon mengen. ''Geweldig dat ik de groene trui nu mag dragen.''