AMSTERDAM – In een broeierige zaal van het Hard Rock Cafe in Amsterdam is dinsdagmiddag het nieuwe internationale basketbaltoernooi EuroJam voorgesteld. De organisatie hoopt in augustus in Almere op meer dan alleen mooi basketbal.

Het deelnemersveld bestaat bij de mannen uit de nationale selecties van Nederland, Israël en Georgië en het college-basketbalteam van Villanova Wildcats uit de Verenigde Staten.

De Nederlandse vrouwen treffen op EuroJam het universiteitsteam van Boston College.

Voor wie denkt dat de Amerikaanse ’collegeteams' geen partij zijn voor de verschillende deelnemers komt bedrogen uit. De Wildcats spelen namelijk op semi-professioneel niveau in de NCAA-competitie.

Jaarlijkse traditie

Het initiatief voor het nieuwe evenement komt van de Engelsman Leo Jenkins. Voor zijn werk brengt hij Amerikaanse sporters naar Europa.

"Ik haal al acht jaar lang Amerikaanse basketbalteams naar Europa. Ik kijk ook graag naar de sport en omdat ik vier jaar geleden ben verhuisd naar Amsterdam leek het me mooi om in Nederland zo’n toernooi te organiseren."

De Brit hoopt niet dat het bij een eenmalig avontuur blijft. "Ik wil er een jaarlijkse traditie van maken en zou het naar meerdere Europese landen willen brengen."

Amerikanen

Voor de Amerikanen is een Europese tour interessant. Het dient voornamelijk ter voorbereiding op het nieuwe seizoen.

"Van mei tot en met augustus is voor hun off-season. Zij willen dan vriendschappelijke wedstrijden op niveau spelen, zodat ze in vorm blijven."

Behalve aan de Amerikanen zullen de Nederlanders ook een flinke klus hebben aan Georgië en Israël. Zij doen allebei over twee maanden mee aan het EK in Litouwen. Nederland plaatste zich daar niet voor en heeft kwalificatie voor het EK van 2013 als doel gesteld. De laatste Nederlandse deelname aan het Europees Kampioenschap was in 1989.

Gadzuric

Toch hoeven de Nederlanders zeker niet als Kop van Jut te fungeren op EuroJam. Behalve NBA-speler Francisco Elson lijkt ook de in de hoogste Amerikaanse basketbalcompetitie actieve Dan Gadzuric voor het Nederlandse team uit te willen komen.

"Daar lijkt het wel op", zegt Mark Schuurman, manager topsport van de Nederlandse Basketball Bond. ''Hij ziet progressie in het spel en wil zich graag aan het Nederlandse publiek zien.” De Nederlands-Servische Gadzuric speelde in het verleden slechts één interland.

Het mini-toernooi heeft echter niet de prioriteit volgens international Henk Norel. "Ik verwacht niet heel veel, want voor ons is het vooral een voorbereiding op de EK-kwalificatieduels later in augustus. Maar het blijft goed om je te meten met andere teams."

Het draait op 12, 13 en 14 augustus in Almere niet alleen om de prestaties. "We hopen ook dat mensen betrokken raken bij het basketbal", aldus Schuurman.

Popcorngeur

Oud-international Henk Pieterse moet daar met enkele clinics mede voor zorgen. Hij hoopt dat er wat meer entertainment in het Nederlandse basketbal komt.

"Hier mis ik soms de beleving, de geur eromheen. Net zoals in Amerika wil ik ook in Nederland die ‘popcorngeur'.