AMSTERDAM - Philippe Gilbert gaat een poging wagen om hoog te eindigen in het algemeen klassement. De drager van de groene trui is benieuwd hoe lang hij standhoudt in het hooggebergte.

“Misschien is dit jaar ideaal om dat eens te testen. Ik sta nu negende, dat is niet zo'n slechte uitgangspositie. We zullen zien wat ik daarmee kan doen”, zegt de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race in Het Nieuwsblad.

“Het enige probleem is: ze gaan me in die positie niet laten meegaan in een lange vlucht. Dus kan ik twee dingen doen: óf ik laat me tien minuten uitzakken en kies dan voor de aanval, óf ik ga elke dag zo ver mogelijk mee.”

Groen hoofddoel

Gilbert is niet verbaasd over zijn prestaties in de eerste week. “Ik heb nu misschien dezelfde vorm als in de Tour van 2008 of 2007, maar toen waren er heel wat vlakke aankomsten. Was dat nu het geval, dan eindigde ik ook 35ste, 16de en 23ste in de etappes en kraaide er geen haan naar.”

In eerste instantie richt de Waal zich op het puntenklassement. “Natuurlijk blijft groen nu het absolute hoofddoel, maar ik ga me ook niet oprichten aan de voet van de eerste Pyreneeëncol. Ik zal zien hoe ver ik kan geraken.”