Tscheu La Ling heet helemaal geen Tscheu La Ling. Officieel is het Ling Tshen La. Die naam komt uit het Chinees en zou Hij die in het oosten van het bos is geboren bij gunstige wind betekenen.

Een schitterend verhaal dat pas in 2007 in Nieuwe Revu werd geopenbaard door Ajax’ directeurskandidaat.

Daarvoor was het vier decennia gissen of het nou Tscheu La Ling, Tschen La Ling, Tshen La Ling, Tjeu La Ling of Tscheu-La Ling was. Het onderwerp zelf leek daar niet onder te lijden. Integendeel. De ware genieën zijn zelfs in naam onnavolgbaar. Zie Johan Cruijff/Cruyff.

La Ling is altijd omgeven geweest door mysterie. Hij meldde zich af voor een wedstrijd van ADO Den Haag na een avond stappen, werd door zijn ploeggenoten uit de selectie gestemd waardoor hij de bekerfinale miste.

Publiekslieveling

Hierop besloot hij meteen op te stappen. Ajax bood de helpende hand, maar Rinus Michels kon niets met de intuïtieve vleugelspits die zijn tegenstanders het liefst drie keer opzocht alvorens over een voorzet te gaan nadenken.

Na het vertrek van Michels kreeg La Ling meer vrijheid en groeide hij uit tot publiekslieveling, maar de terugkeer van Johan Cruijff betekende het einde voor de onnavolgbare zwerver bij Ajax. Op zijn dertigste stopte hij om zich in het zakenleven te storten.

Fighting with the Stars

Halverwege de jaren tachtig zou hij door gokschulden en mislukte investeringen - La Ling had zijn hoop onder andere gevestigd op de doorbraak van jassen van kurk - bankroet zijn. Door een bedrijf in voedingssupplementen op te starten raakte hij weer boven Jan.

Echt op de Nederlandse radar kwam hij niet meer. Hij bokste een keer voor het programma Fighting with the Stars met John de Wolf en nam een Slowaaks clubje AS Trençin over dat afgelopen seizoen naar de hoogste divisie klom.

Snoeshaan

Het cv van een rare snoeshaan dus, to say the least. Niet zo gek dat de collega’s van Johan Cruijff in de nieuwe raad van commissarissen, Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids, uitgebreid onderzoek deden naar La Ling.

Al snel kwamen zij tot de conclusie dat deze wispelturige figuur bepaald niet de kurk is waar Ajax op kan drijven. Slechts Edgar Davids viel Cruijff niet af. Daarop dreigde JC alweer op te stappen en gloort een nieuw machtsvacuüm, tenzij de drie afvallige commissarissen bakzeil halen.

Groeien

Deze tamelijk ongunstige wind kan Ajax nu niet gebruiken. De A-selectie bulkt van het talent en de financiële positie is eindelijk stabiel. Maar op De Toekomst regeert de anarchie. Danny Blind hangt tussen wal en schip, terwijl Wim Jonk en Dennis Bergkamp eufemistisch gesteld nog moeten groeien in hun rol van leidinggevenden.

In praktijk wordt Ajax’ levensader momenteel gerund door de secretaresse van het vertrokken hoofd opleiding Jan Olde Riekerink, ene Lydia Ten Moote. Hoewel haar naam ook wel eens als Lydia ten Moote, Lidia Ten Mote of Lydya-Ten Moote wordt geschreven, kan dat de bedoeling toch niet zijn.