AMSTELVEEN - De Oranje hockeyvrouwen hebben na vier nederlagen op rij weer eens gewonnen van wereldkampioen Argentinië: 2-1. Maartje Paumen besliste donderdagavond drie minuten voor tijd het duel uit een strafcorner.

Behalve dat de overwinning een opluchting is na de eerdere, mindere resultaten tegen de regerende wereldkampioen is het resultaat ook een prima stap dichterbij de finale van de Champions Trophy.

Al na twee minuten had Oranje de eerste strafcorner te pakken via een actie van Sabine Mol, die van Max Caldas de voorkeur had gekregen boven Carlijn Welten (tribune).

De eerste poging van Maartje Paumen vond een voet van een Argentijnse en bij de tweede poging kwam het niet tot een uithaal van de Nederlandse specialist omdat Margot van Geffen de aangegeven bal niet onder controle kreeg.

Aymar

De eerste écht grote kans was voor de Argentijnen na een fout achterin bij Nederland van verdediger Merel de Blaey, tegen Nieuw-Zeeland nog op de tribune naast keeper Joyce Sombroek.

Het bracht het fenomeen Luciana Aymar oog in oog met Sombroek - die de voorkeur had gekregen boven Floortje Engels, keeper van Amsterdam. Op miraculeuze wijze en, vooral, door goed keeperswerk van de goalie van Laren, ging de bal niet over de doellijn van het Nederlands elftal.

Direct sloeg de ploeg van Caldas terug via een benutte strafcorner van Maartje Paumen: keihard, linksonder op de plank. Twee strafcorners in acht minuten voor Argentinië verder was het ook raak voor Las Leonas: een variant die fraai werd binnengetikt door Delfina Merino, tot halverwege het afgelopen seizoen uitkomend voor SCHC: 1-1.

Verhage

Vervolgens stond Claire Verhage, spits van SCHC, ineens met de bal helemaal vrij in de cirkel. Ze schrok echter zo van de kans dat ze uitgleed en het moment om Nederland weer op voorsprong te zetten was verkeken.

Een kwartier na rust sloeg Eva de Goede bijna toe na een fraaie aanval die via Claire Verhage, Wieke Dijksta en een harde bal in de cirkel van Marieke Veenhoven bij de Amsterdamse belandde. Glijdend zag De Goede haar poging met links net naast het doel van Marian Belen Succi hobbelen.

Knappe actie

Er gebeurde sowieso veel voor het doel van de Argentijnen. Kim Lammers kwam twee keer dichtbij maar had pech bij de afronding. En dat gold ook voor een knappe actie over rechts van Sabine Mol en een backhandschot van Lidewij Welten vanaf links.

Maar het beste bewaarde de Nederlandse vrouwen toch voor het allerlaatste via Paumen, die haar poging vijf minuten voor tijd nog gekraakt zag. Twee minuten later was het dan wel raak, uit een strafcorner die was verkregen na raadpleging van de videoscheidsrechter. De ontlading in het stadion na de rake bal van de koele aanvoerder van Nederland was er niet minder om.