SANTA ROSA - Het Amerikaanse BMC-wielerteam gaat onderzoeken op welke wijze een Belgische verzorger contact heeft gehad met rijders en medewerkers van het team.

De 32-jarige man uit Zonnebeke zit sinds maandag in de cel omdat hij twee jaar geleden heeft geprobeerd een grote dosis epo België binnen te smokkelen. De Belg wordt af en toe door BMC ingeschakeld als de ploeg een tekort aan verzorgers heeft.

"Dit is heel vervelend nieuws", liet ploegleider Jim Ochowicz donderdag weten in een bericht op de website van BMC. "Alhoewel deze man alleen werd ingeschakeld als we zelf niet genoeg eigen verzorgers beschikbaar hadden, willen we zeker weten dat tijdens zijn aanwezigheid niets raars is gebeurd."

De Belg is dit jaar twee dagen ingehuurd door BMC. Vorig jaar werkte hij dertien dagen bij de ploeg van de Australiër Cadel Evans en Karsten Kroon. "We geloven niet dat er gekke dingen zijn gebeurd tijdens zijn aanwezigheid, maar we willen het wel zeker weten", aldus Ochowicz. De Belgische verzorger zou geen rol krijgen tijdens de Ronde van Frankrijk, die zaterdag begint.

Ampullen

De Belgische justitie viel begin deze week het huis binnen van de man, die zelf ook aan wielrennen doet. Aanleiding voor de huiszoeking was de ontdekking van een pakket met 195 ampullen met epo, in oktober 2009 op de luchthaven van Bierset (Luik).

De epo was afkomstig uit Nederland en bleek bestemd voor de verzorger. De man heeft tegenover de onderzoeksrechter bekend de epo te hebben gekocht voor persoonlijk gebruik.