AMSTERDAM - Porsche keert in 2014 met een LMP1-fabrieksauto terug in de 24 uur van Le Mans. Dat maakte de Duitse sportwagenfabrikant donderdag bekend.

Porsche is de meest succesvolle deelnemer aan de roemruchte endurance-race op het Circuit de la Sarthe in Frankijk. In 1998 deed de formatie als Stuttgart voor de laatste keer mee in het topklassement, met als resultaat een overwinning met de 911 GT1.

Momenteel maken Peugeot en vooral Porsche's concerngenoot Audi de dienst uit in de LMP1 met diesel aangedreven auto's. De kans is groot dat Porsche met een wagen met hybride-aandrijving de strijd aangaat met de twee kemphanen, mochten die dan nog deelnemen.

"Motorsport is altijd een essentieel onderdeel van het merk Porsche", laat president Matthias Müller in een persbericht weten.

Kwestie van tijd

"Dus voor ons was het slechts een kwestie van tijd voor we weer terug zouden keren naar de hoogste tak van de endurance-racerij. Porsche's successen op Le Mans zijn ongeëvenaard. We willen dan ook direct de zeventiende zege halen."

Het laatste optreden van een fabrieks-Porsche op Le Mans was met de LMP2 RS Spyder, waarmee Jos Verstappen, Jeroen Bleekemolen en Peter van Merksteijn in 2008 de race wonnen. In het GT-klassement is het merk altijd sterk vertegenwoordigd met de 911.