Elke week wordt in het magazine NUsport een bekendheid uit de voetbalwereld geïnterviewd aan de hand van tien stellingen. Diens reactie op stelling nummer elf verschijnt op de website. Deze week geeft KNVB-voorzitter Michael van Praag zijn mening.

11. Als oud-scheidsrechter ben ik enorm voorstander van elektronische hulpmiddelen.

"Ja. Dan kan Platini wel zeggen dat het één keer in de veertig jaar voorkomt, maar dat was net die keer dat Frankrijk zich ten koste van Ierland plaatste voor het WK."

"We moeten ons als FIFA en UEFA realiseren dat we steeds meer geld pompen in onze eigen competities. In de Champions League gaat 1,2 miljard om, dat was ooit 700.000 euro. Bij die enorme financiële belangen hoort ook de plicht de wedstrijden zo eerlijk mogelijk te verlopen. Dan kun je een verkeerde beslissing van een scheidsrechter niet afdoen als een foutje die het charmante karakter van het spel onderschrijft."

"De charme van het spel hoort bij het amateurvoetbal. De voortschrijdende techniek moet je benutten. Niet als extra controle op de scheidsrechter, maar juist als een hulpmiddel."

Tussenstap

"Ik ben geen voorstander van ongebreideld gebruik van elektronische hulpmiddelen, een coach zou per helft twee of drie momenten terug mogen kijken. Dan heb je binnen een halve minuut uitsluitsel. Als de coach er naast zit, vervalt er een terugkijkmoment, ik noem maar wat."

"Platini is tegen, die vindt het systeem van extra arbiters rond de achterlijn afdoende. Dat blijkt ook effectief te zijn, maar ik vind het een tussenstap op weg naar intensievere video-covering. De KNVB en de scheidsrechters zijn ook voor elektronische hulpmiddelen. Het is toch van de gekke dat videobeelden wel worden gebruikt als bewijs voor elleboogstoten en niet ter ondersteuning van arbiters?"

Lees de overige tien stellingen in het magazine van deze week. Van Praag gaat daar onder meer in op de stellingen dat Platini de ideale opvolger van Sepp Blatter is, Co Adriaanse geen eerlijke kans bij Ajax heeft gekregen en Financial Fair Play de redding van het voetbal gaat worden.

Het nummer ligt vanaf dinsdag in de winkel en is via de website te bestellen.