XANTHI - De Nederlandse volleyballers hebben ook de tweede wedstrijd in en tegen Griekenland gewonnen. Dat kostte Oranje zondag in Xanthi meer moeite dan een dag eerder.

Nu zegevierde het team van bondscoach Edwin Benne, na een achterstand van 1-2, met 3-2. Dat gebeurde in de beslissende vijfde set met overtuiging: 25-23 18-25 18-25 25-18 15-10.

Door dit resultaat, goed voor twee punten, behoudt Nederland (dat zaterdag geen set afstond) zijn kansen op een plek in de eindstrijd van de European League in Slowakije.

Thuisvoordeel

Om zeker te zijn van de Final Four moeten de resterende duels tegen Spanje, dat ten koste van Oostenrijk eerste bleef in groep B, wel worden gewonnen. Oranje heeft in Rotterdam wel thuisvoordeel.

Benne stuurde zondag om te beginnen opnieuw Nimir Abdel-Aziz het veld in als spelverdeler in gezelschap van Jan-Willem Snippe, Jeroen Rauwerdink, Tije Vlam, Lars Lorsheijd en Sjoerd Hoogendoorn met Gijs Jorna als libero. De opvolger van Peter Blangé was nu, nadat in de eerste set een voorsprong van 24-18 nog bijna werd verspeeld, wel gedwongen regelmatig te wisselen.

Dreigend onheil

Nico Freriks, in de plaats van Abdel-Aziz, Jelte Maan en Tony Krolis kregen ook kans hun kwaliteiten te tonen. De laatste twee stonden in de vierde en vijfde set zelfs in de basis om dreigend onheil - mogelijke uitschakeling - te helpen afwenden. Ze scoorden beiden 10 keer.

De sterk blokkerende Vlam (12) en Lorsheijd (11), die de hele wedstrijd speelden, waren maar iets productiever. Bij de Grieken was Nikolaos Roumeliotis (25) moeilijk af te stoppen.