AMSTELVEEN - In de herfst van zijn hockeyloopbaan krijgt doelman Klaas Veering van landskampioen Amsterdam een herkansing bij Oranje.

Bondscoach Paul van Ass heeft de 29-jarige keeper verrassend toegevoegd aan zijn voorlopige selectie die zich de komende maanden voorbereidt op het Europees kampioenschap eind augustus in Mönchengladbach.

Bij dat toernooi ligt zowel bij de mannen als de vrouwen voor de finalisten een olympisch ticket voor Londen 2012 klaar.

Veering debuteerde in 2003 in de Nederlandse selectie. In april 2007 nam hij afscheid van Oranje. Achter de toenmalige nummer 1 Guus Vogels, die vorig jaar na het WK in India afzwaaide, zag Veering voor zichzelf weinig toekomst bij de nationale ploeg.

Stockmann

Bij het komende vierlandentoernooi in Amstelveen, dat tijdens de Champions Trophy voor vrouwen (25 juni - 3 juli) op dezelfde locatie wordt afgewerkt, maakt de 36-voudige international zijn rentree naast concurrent Jaap Stockmann (Bloemendaal).

Veering maakte in het afgelopen seizoen bij Amsterdam een uitstekende indruk. Mede dankzij zijn sterke spel, onder meer in de beslissende fase van de play-offs, behaalde zijn club de eerste landstitel sinds 2004.

''Ik vond dat ik het lef moest hebben om Klaas terug te halen'', legde Van Ass dinsdag in Amstelveen uit.

Sneu

''Anders zou ik hem en het Nederlandse hockey tekort doen. Voor Jaap Stockmann is het heel sneu. Hij heeft heel lang achter Vogels moeten wachten op zijn kans en moet nu weer de concurrentie aangaan. Maar dat hoort ook bij topsport, leuker kan ik het niet maken voor hem.''

Aanvoerder en recordinternational Teun de Nooijer (achillespees), Mink van der Weerden (voet) en Eby Kessing (lies) zijn waarschijnlijk voor de Rabo 4-Nations Cup nog niet fit. Sander de Wijn (Kampong) en Seve van Ass (HGC) zijn nieuwkomers bij Oranje. De laatste is de 19-jarige zoon van de bondscoach.

''Daar verwacht ik geen spanningsveld bij, want we zijn gewend om met elkaar in deze rolverdeling te werken'', zei keuzeheer Van Ass. ''Bij HGC en bij Jong Oranje heb ik Seve ook onder mijn hoede gehad. Hij is toe aan deze stap, maar hij zal het zelf moeten laten zien of hij het hogere niveau goed aankan.''